24 май ще бъде Ден на българската, а не на славянската писменост

24 май ще бъде Ден на българската, а не на славянската писменост

Увеличават извънредния труд до 300 часа, пускат ни отпуск след 4 месеца

На 24 май ще честваме Деня на българската писменост, просвета и култура, след като НС прие на първо четене от формулировката на празника да отпадне „славянска”. Това приеха депутатите на първо четене като част от предложенията за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Предложението на "Обединени патриоти" беше прието с подкрепата на ГЕРБ. По време на дебата Тома Биков заяви, че групата ще подкрепи проекта при условие, че бъде проведено обществено обсъждане между първо и второ четене.

Аргументът на историка доц. Милен Михов от ВМРО бе, че цялата държава и БАН отдавна са признали, че македонски език няма, а ние се отричаме от това с определението "славянска писменост". Писмеността е българска и това е исторически доказано, категорични са вносителите.

В същото време депутатите приеха извънредният труд, когато е налице колективно трудово договаряне между работодател и синдикати да може да достигне до 300 часа годишно. Опцията се валидира през колективното трудово договаряне. Предложението има за цел да подпомогне развитието на индустриалните отношения в страната, като гарантира по-голяма възможност на социалните партньори да намерят баланс при организиране на работното време, отчитайки спецификите на отделния отрасъл или бранш.

Изискването е колективният трудов договор да е на ниво отрасъл или бранш, а не на ниво предприятие. Това ще гарантира равнопоставеност между работодателите и справедлива конкуренция между тях, аргументираха се вносителите от МС.

Депутатите гласуваха още да бъде намален изисквания период за излизане в платен отпуск за новопостъпили служители от 8 на 4 месеца. Досега действащите разпоредби не отговаряха на нуждите на работодателите и работниците, тъй като трудовата мобилност и смяната на работата е все по-честа тенденция на пазара на труда, особено сред младите хора, които търсят реализация и подходяща работа.

Промените внасят и уточнение относно задължението на работодателите да предоставят храна, ободряващи напитки и други облекчаващи услуги на служителите си при полагане на нощен труд, като изрично се посочва, че те са безплатни.

Друга промяна, която приеха депутаите, е, че ще се осигури възможност тютюнопроизводителите да наемат лица за изпълнение на краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден.
 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.