24 май да стане национален празник

24 май да стане национален празник

Трябва ли всеки път, когато дойде Трети март, вместо да се радваме, да вгорчаваме празника с политически интриги, дрязги между русофили и русофоби, а отвън да ни размахват пръст, че не сме достатъчно благодарни.

И кой има нужда смокиновото листо на османското иго да не събужда падишаха в нашите съседи. Нека кажем направо - едва ли има по-значим български ден от празника на духовността и религиозното ни преклонение пред буквите. Този ден е почит към делото на цар Борис Първи - Покръстител, обединил българите чрез християнската религия и азбуката на братята Кирил и Методий. И проправил пътя на неговия син Симеон Велики да затвърди усилията му в Златния век на българската държава. 24 май е празникът на моралното и гражданското самочувствие и заради верската търпимост при сливането на различните култури през вековете. Той е общ за всички и се приема без политически условности. От празник на децата, техните учители и родители, на родната просвета и култура всъщност се извисява до празник на непобедимия дух на нашата нация. Това се видя по един неподражаем начин в кризисните дни на непожалилата ни световна пандемия. Редом с лекарите на първа линия застанаха и учителите - със същото себеотрицание и безкористност като на техните предци възрожденски просветители. Пролича и колко сме в дълг към тях. И че не трябва да жалим нито пари, нито време в подкрепа на техните усилия. Защото в образованието и науката е заложено не само оцеляването, но и бъдещето на страната. Всъщност 24 май е ден на раждане, умиране и възраждане на устоялата и утвърдила се през вековете българска общност. Дала и даваща своя принос към европейските културни ценности. Няма по-добър празник, който да ни вдъхновява за добруването на страната. И едва ли има някой, особено политик, от когото зависи това да се случи, да не вярва в химна на Михайловски: “Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!”

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.