24-ма от ОССЕ идват да наблюдават вота

24-ма от ОССЕ идват да наблюдават вота

24-ма представители на ОССЕ ще дойдат у нас, за да наблюдават изборите. Това става ясно от решение на ЦИК, с което регистрира експертите като международни наблюдатели.

Сред тях има хора от Нидерландия, Германия, Франция, Финландия, Унгария, от съседните Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Северна Македония и Албания, както и от Молдова, Украйна, Чехия и САЩ. Още в края на януари външно изпрати покани до ОССЕ, ПАСЕ и ПАЧИС да изпратят наблюдатели. Това традиционно се прави за почти всички видове избори.

Иначе наред с това ЦИК реда за упълномощените представители на всяка партия или коалиция в деня на вота. Те могат да присъстват в изборното помещение при откриването и закриването на изборния ден, по време на гласуването, както и при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването, за което им се осигурява пряка видимост. Наред с това те имат право да получат срещу подпис копие от подписания от членовете на СИК протокол с резултатите. Трябва да носят знаци за легитимация.

ЦИК одобри и реда за вот на хората с увредeно зрение или със затруднения в придвижването. Правото си на вот те могат да упражнят не само в секцията си по адрес, но всяка една която решат, че е подходяща. Когато даден избирател, не само не може да се придвижва, но не може сам да пусне бюлетина, това може да стане с помощта на придружител, като това важи не само за тъмната стаичка, но и за машинното гласуване.Иначе придружителят се допуска само до кабината за гласуване, след което излиза, докато избирателят гласува. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител, а едно лице не може да бъде придружител на повече от двама избиратели.

Междувременно ЦИК решиха да пратят писмо до Печатницата на БНБ за становище дали перфорацията на бюлетините, по която трябва да се откъсне номерът й, да е хоризонтална, а на наклонена. Именно Печатницата на БНБ  е ангажирана за отпечатването на хартиените бюлетини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.