24-часовият работен ден и трудът да си приемен родител

24-часовият работен ден и трудът да си приемен родител

Да си приемен родител не е лека задача, то е мисия, кауза, зад която не биха застанали много хора. Отговорна задача, от която зависи един човешки живот.

Да си приемен родител означава да се грижиш за детето или децата, които ще живеят с теб, като собствени, осигурявайки им всичко необходимо за спокойното им израстване. Също така ще трябва да ги възпитавате, а понякога това ще е много трудно. Оказва се, че тази нелека работа не е законово уредена, излиза, че хората, които са избрали да са приемни родители, нямат право да излизат в отпуск, да са в болничен, нито да се регистрират в бюрата по труда, защото договорите им не са трудови. Така остават без обезщетения, дори когато се наложи да се лекуват, в резултат на което децата се извеждат от дома им.

Въпреки многобройните настоявания на Националната асоциация за приемна грижа този проблем да бъде решен, засега ефект няма. Преди години приемните родители предоставяха услугата по силата на трудови договори, но те бяха сменени с граждански с аргумента, че трудът им не е специфичен към трудовите правоотношения. Така приемните родители бяха лишени от осигурителни права. Това е поредната дупка в системата, която ни лишава от кандидати за приемни родители, защото интерес при сегашните условия проявяват само пенсионерите, защото те нямат нужда от трудови договори. Става така, че вместо да се насърчават младите хора, да се търсят варианти да се обучават и развиват за приемни родители и да им се предоставят допълнителни социални услуги, те са работници на временни социални договори, които не дават никаква трудово-правна сигурност. Необходимо е да се направят промени и да бъдат признати договорите им за трудови, защото те не са на 8, а на 24-часов работен ден!

Защо да не се помисли и за това да се провеждат допълнително обучения с цел повишаване на квалификацията, да се помисли и за това как да бъдат привлечени повече педагози и психолози, които да бъдат приемни родители, защото често децата, настанени в приемно семейство, са в сериозно емоционално и психическо състояние, което изисква подходящ метод на работа. В същото време според Александър Миланов от Асоциацията за приемна грижа 80% от децата, изведени от дома и настанени в приемни семейства са жертва на насилие, което е стряскащо. Приемното семейство е това, което помага на детето да преодолее травмата и да получава адекватни родителски грижи, затова е важно хората, извършаващи тази дейност за децата в риск, да бъдат оценени и поне равни с всички полагащи труд. В противен случай ще се запази негативната тенденция у нас да има само 2300 приемни семейства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.