Снимки

Нов обвинителен акт за трагедията от 5 юни 2012 г край пътен възел Петолъчката е внесен на 2 ноември в ямболския районен съд, съобщи окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев .

Обвинение за смъртта на трима души, раняването на други трима и нанасянето на огромни щети поради грубо неспазване на мерките за сигурност при работа с взривни материали е повдигнато срещу собственика на фирма „Берета трейдинг“ Делислав Делев; началника на производството в база „Стралджа - Мараш“ Иван Пеев и проектанта на взривните работи Иван Табов, който на предишното дело беше призован само като свидетел!/

Ако обвинението бъде доказано тримата ги очаква престой зад решетките за срок от 5 до 15 години.

Казусът с взривовете в база „Мараш“, където са били утилизирани стари зенитни ракети „Двина“ вече веднъж мина през съда, като заседанията бяха при закрити врати заради уж секретна информация в кориците на делото.

След серия от фалстартове, включително назначаването на нов съдия /заради заболяване на предходния / на 15 юни 2015 година двамата тогавашни обвиняеми Делев и Пеев бяха изцяло оправдани.

С мотива , че вината за трагедията е изцяло на Министерството на отбраната, което доставило в базата боеприпас, който не е бил включен в договора за утилизацията.

Заради оправдателната присъда близките на загиналите Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремъков /за да бъде изяснена самоличността им се наложи да бъде правена ДНК-експертиза на останките, разпилени из цялата база!/ и ранените Димитър Чакъров, Иван Атанасов и Мирослав Маринов не получиха право на парична компенсация за преживените страдания и неимуществени вреди.
След обжалване от частните ищци и обвинители и протест на прокуратурата окръжният съд в Ямбол отмени първоначалната оправдателна присъда и върна казуса за ново разследване от Националната следствена служба.

В хода на това разследване е била извършена нова комплексна експертиза, която е стигнала до категоричното становище, че доставените по договора с МО  бойни части за зенитно управляеми ракети за „ЗРК СА-75М Двина“ е трябвало да бъдат унищожени чрез вривяване. Случило се е точно обратното – ракетите са били рязани на струг, за да бъде извадена от вътрешността им страховитата смес от тротил и хексоген.

/Според специалисти най-вероятно тя е щяла да бъде преизползвана, което гарантирало допълнителни печалби на фирмата!.За такова евентуално „преизползване с цел допълнителна печалба“ говори и тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов./
До фаталният взрив отекнал малко след 14,30 часа на 5 юни 2011 г. се стигнало в резултат на десетки нарушения на всички възможни правилници и  разпоредби за работа с опасните боеприпаси.

Истинско чудо било, че загиналите са само трима. Нанесените щети надхвърлят 44 млн лв /огромната част и до сега не е възстановена/, коментират запознати и припомнят, че в района са били складирани близо 1 000 авиационни снаряда, десетки хиляди патрони за различно огнестрелно оръжие, 3 т отпадъчен барут, 1 т тротил, стотици автомати, картечници, противотанкови граномети с др.

Нагорещените осколки са се разлетели на огромна територия, някои от тях са паднали по улиците и дворовете на съседни села, стотици са къщите и обществените сгради, които са останали без прозорци и покриви заради детонацията.

Новият обвинителен акт от близо 200 страници е придружен от показанията над 50 свидетели и 32 вещи лица , като целият комплект е събран в 101 тома. Очаква се избраният на случаен признак съдия Георги Василев от районният съд в Ямбол в двумесечен срок да посочи дата за разпоредително заседание. Към момента с мярка за неотклонение „подписка“ е само Иван Табов .

 

ххх

Според последните данни, публикувани в Търговския регистър на 5 ноември 2012 г. Делев и съдружничката му в „Берета трейдинг“ ООД са прехвърлили собствеността си на75-годишната по онова време  Хенриете Берта Алис Стефани Божилов, поданик на Германия като е запазен адресът в столичния квартал Мусагеница . За 2015-а година дружеството е отчело приходи в размер на 5 689 000 лв като е реализирало печалба от 822 000 лв.Активите му възлизат на 354 000 лв.

Преглед по пожълтелите вече страници на вестниците показва, че преди да започне старото дело Делев е твърдял, че сред доставените за утилизация от МО боеприпаси е имало и такива, които не са били включени в договора. Според него точно такъв „неидентифициран снаряд“ е станал причина за взрива. Това на практика е била и основната защитна теза в хода на процеса, приключил с оневиняването му.

Новата експертиза обаче е категорична, че на струга, откъдето тръгва взривната вълна е била една от общо 346-те зенитни ракети от типа „Двина“, предмет на договора с отбранителното ведомство.

 

ххх

През януари 2015 г. жители на пострадалите села от община Стралджа настояха пред тогавашния президент Росен Плевнелиев да бъде направена законодателна промяна, когато да не позволява утилизация на стари боеприпаси в близост до населени места. Плевнелиев тогава пое ангажимент да постави въпроса на някое от следващите заседания на КСНС и пред политиците. Промяна в режима така и не последва, твърдят посетилите тогава временната му приемна в Сливен.

 

ххх

Търговският регистър показва, че някогашният началник на производството в база „Стралджа Мараш“ Иван Пеев също е прехвърлил дяловете си от едната си фирма на съдружници. В момента той е едноличен собственик и управител на“ ИП Инженеринг““ ЕООД /уставният капитал е 20 лв!/, като последният публикуван финансов отчет е от 2012 г.

 

ххх

Фирма на новия , трети обвиняем Иван Табов се рекламира в интернет като „главен изпълнител по прочистването на територията на база Стралджа – Мараш от невзривени боеприпаси и взривни военни остатъци, вследствие на инцидента, станал на 5 юни 2012 г.. По време на операцията са прочистени и обезопасени около 50 000 м2 пътища, 250 000 м2 площадки и горски терени и са събрани и неутрализирани около 250 000 бр. невзривени боеприпаси и части от тях. „, установи репортерска проверка.

 

ххх

 От ямболската окръжна прокуратура очакват делото да стартира до края на годината, колко дълго ще продължи и какъв ще бъде финалът този път никой не се наема да коментира.

Според прокурор Дойчев обемът на материалите е сходен с този по делото за катастрофата край Бакаджика на 28 май 2009 г., когато стар автобус „Чавдар“ погуби 18 души. То приключи 3 години по-късно с решение на ВКС, потвърждаващо 10-годишните присъди за двамата виновници: собственикът на транспортната фирма Слави Славов и водачът на таратайката Господин Димитров.Славов обаче така и не влезе в килията като по тайнствен начин напусна страната и потъна в неизвестност.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вкараха в ареста трафикант на злато

Ямболската окръжна прокуратура задържа за 72 часа турски гражданин по обвинение, че е се е опитал да внесе контрабанда в страната голямо количество златни и сребърни накити

Откриха полуразложен труп на мъж в Кюстендил

Откриха полуразложен труп на мъж в изоставена постройка в близост до бившия обувен завод в Кюстендил. На потресаващата гледка се натъкнали деца, които живеят в ромския квартал „Изток“.