Снимки

Камери за видеонаблюдение във ВСС, монтирани през лятото, предизвикаха скандал на пленума на съвета. От известно време някои от кадровиците на Темида забелязали, че в коридорите и на други места в сградата има камери и тъй като не знаели кой и защо е наредил монтирането им и дали това е свързано с ГД „Охрана“, поставиха въпроса на заседание на пленума.

„Мотивите са от битово естество и за да няма конфузна ситуация, предлагам заседанието да бъде закрито“, предложи Ясен Тодоров и с 15 гласа „за“ и 1 „против“ това беше прието. След близо час заседанието продължи като открито и избухна скандал. Соня Найденова заяви, че камерите не са част от дейността на ГД „Охрана“ и дори до момента не е ясно кой е взел решение да бъдат сложени, по какъв ред е направено и кой е компетентен да вземе такова решение, като добави, че това е пленумът на ВСС по предложение на ГД „Охрана“.

„Питам главния секретар на какво законно основание се базира видеонаблюдението? Ако няма, значи е незаконно, частно видеонаблюдение, намеса в личната ми сфера“, каза разпалено Магдалена Лазарова.

„Няма наблюдение в реално време на видеоекран. Тия камери могат да записват, но това не значи, че се наблюдава, а в рамките на 30 дни от архива могат да се извадят записи. Има битови случаи, изключително неприятни. Представих доклад до бюджетната дирекция, която одобри разходите за камерите“, опита се да даде обяснение главният секретар на ВСС Димитър Тончев. „Ако ще има видеонаблюдение, ще свържем мониторите с тези на охраната.

Живеем в такива времена. В кабинетите няма да разреша камери", добави Тончев.

Ясен Тодоров заяви, че е абсолютно необходимо в общата част на сградата да има такава система.

„Не мога да разбера притеснението на някои колеги, че има видеонаблюдение в общите части на сградата. Мисля, че никой от нас не върши нещо нередно и притеснително. Кой се притеснява от посетителите в кабинета си и кой какво прави в коридорите?“, заяви Тодоров. Галина Карагьозова отвърна, че притеснението не е заради посетители в кабинетите, а че няма решение на ВСС. Да се демонтират камерите, настоя Магдалена Лазарова. Предложението беше гласувано и с 8 гласа „за“ и 7 „против“ пленумът го прие.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отбелязваме 181 години от рождението на Левски

Днес се навършват 181 години от рождението на Васил Левски. В родния му град Карлово и в цялата страна ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата. Програмата в Карлово започва в 9 часа с тържествена света литургия в храм "Св. Николай". Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред гроба на майката на Левски - Гина Кунчева.

В историческия музей в града ще бъде открита изложба. Програмата ще завърши с тържествен митинг заря на площад "Васил Левски".

Фермери излизат на протест през Министерския съвет

Фермери от цялата страна ще излязат днес на протест пред Министерския съвет. Животновъдите са недоволни от стойността на обезщетенията за евтаназираните овце и кози заради чумата по дребните чифтокопитни.