Снимки

Плащаш 400 лева на месец, за да седиш на студено. Няма къде да изсушиш чорапите и гащите. Вмирисват ти се дрехите. Киселото зеле спира да втасва. Суджуците замръзват. Започват да се пукат тръбите в банята, ремонтирана с пари от продажбата на някоя дядова нива. Кучето изпада в летаргия. Спира да пуска косми. Налага се да си прибереш чехлите от изтривалката пред вратата във входа, за да ги обуеш. Може да миришат, ама на студено ходи ли се? Дори шушоните от баба Гинче не топлят краката с неизрязаните нокти. Телевизорът на изплащане едва започва да смогва на ниските температури. Плазмата му замръзва. Единствено фейсбук профилът работи, където да напишеш в някоя група за софиянци някой язвителен коментар. И със сетни сили на измръзналите си пръсти да поискаш оставка на някой, въпреки че последните данъци, които си платил, са били, когато дядо ти Пешо ти е прехвърлил стария си „Москвич” и е трябвало да се изчистиш пред държавата, за да можеш да го върнеш на вторични и да си покриеш бързия кредит. И какво му остава на човек в този апокалипсис? Или да си купи духалка от близкия магазин, или да се събере с останалите кореняци в градинката пред блока и да започнат да планират поредния протест. Защото така не може! Не може да искат да им застрояват тоалетната на песовете, а да не полагат никакви грижи за тръбите, по които идва перлата на столичани – топлата вода. С която се хвалят пред роднините в провинцията. Тече без да спира. И все е топла. Няма бойлер, няма котел. Няма дърва, няма въглища. Всичко идва като извор на щастието. Директно от тръбите. И изведнъж и това нещо секва. Язък за 400-те лева, които са били изгладувани за сметка на баба Гинче, която е пратила буркани с жилирано заешко, лютеница и някоя друга сушеница. И добре, че е баба Гинче и нейните шушони, защото ей го на, края на света наистина ще дойде. Защото Топлофикация не инвестира тези 400 лева в ремонт на инфраструктурата си, не полага нови тръби, не прави профилактика. Въпреки че такава най-вероятно е планирана, изписана, похарчена и може би открадната. Парите от нея по-скоро. За това, добре, че е баба Гинче, която да сложи в малкия си джоб Топлофикация. Да я пребори с бодливите шушони, със зимнината и с коравия си нрав на жена, оцелявала в дълбоката провинция и пратила наследниците си да си дирят късмета в Софията. Че даже и с нивите си се е разделила, за да може някой Иван от Чапръчане да каже, че е софиянец и че ползва топла вода до насита. Да си хвърля боклука през терасата. Да не плаща данъци. Да паркира на тротоара и на инвалидните места. Да плюе през прозореца на колата си. Да използва клаксона за мигач. Да споменава майките на всички, които види. Топлофикация умря, да живее баба Гинче.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.