Снимки
Празен стол ще остава в Народното събрание, ако депутат, избран по мажоритарната система, бъде назначен за министър. Това предвиждат поправките в Изборния кодекс, внесени днес от ГЕРБ за въвеждане на 100% мажоритарен вот в два тура с 240 еднмомандатни района в страната. Единствено при тази хипотеза обаче ще остава празнo място в парламента, като при всеки друг случай на предсрочно прекратяване на депутатски мандат
 
ще се организират частични избори
 
Възможността за празен стол в НС породи съмнения за противоконституционност на разпоредбите, тъй като в основния закон на страната бройката на избраниците е фиксирана на 240. Юристите в ГЕРБ обаче са категорични, че колизия няма. Всъщност и в сега действащия Изборен кодекс с пропорционалната система е предвидена такава възможност. Там пише, че на мястото на назначен за министър депутат в НС влиза следващият кандидат в партийната листа, но ако такъв няма при къс списък, мястото в парламента остава незаето. Въпреки това в партията на Бойко Борисов били отворени за дебат по въпроса, за да се въведе най-добрия механизъм.
Законопроектът предвижда още на балотаж да се явяват първите двама кандидати с най-висок резултат, ако на първия тур нито един от мераклиите за НС не е събрал повече от половината гласове в съответния район.
 
Предвиждат се и изключения
 
- ако втората позиция се заема от няколко кандидати с еднакъв резултат, на балотажа ще се допускат всички те.
За българите в чужбина няма да има отделни мандати, а техните гласове ще се „пришиват” към района у нас, в който е регистрацията им по постоянен адрес. За нашенците зад граница се предвижда активна регистрация и вот с машини. Срокът за подаване на заявление е 1 месец. В същото време обаче, това ще е по-скоро пожелателно, тъй като и при липсата на такава регистрация,
 
сънародниците ни няма да бъдат връщани
 
и пак ще могат да пускат бюлетини, уточни шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ. Районирането пък ще остане като задължение на бъдещия президент Румен Радев, който ще трябва да посочи заложените в проекта 240 едномандатни избирателни района.
С преходните разпоредби пък ГЕРБ предлага пълното премахване на държавната субсидия за партиите, при това още от тази година. Предлага се поправка в бюджета за 2017 г., с която се заличава текстът, според който формациите получават по 11 лв. на глас. В референдума въпросът, на който гражданите отговориха положително, бе за оставяне на символична държавна помощ - от 1 лв. на глас.
Законопроектът за въвеждане на мажоритарния вот ще бъде разгледан утре на извънредно заседание на правната комисия от 14 ч.
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Модернизират е-регистрите

Агенция по вписванията е бенефициент по проекти, свързани с надграждане на два от най-важните регистри, администрирани от Агенцията – Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел и Имотен регистър.

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Столична община след сигнал за отрова: Водата в София не е опасна

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Всички показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столичната община, са в норма, по данни от лабораторните изследвания на “Софийска вода”.

Кв.

Вижте къде няма да има вода утре в София

Кв. "Димитър Миленков" ще остане временно без водоподаване

На 21 май 2018 г. (понеделник), във връзка с диагностика на уличен водопровод в кв. "Димитър Миленков", се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на "Софийска вода”, живеещи в района на: кв. "Димитър Миленков"