Снимки

 

  • Липсата на ОУП блокира реално икономиката на една пета от морската граница на България

  • Протестът на жителите на Царево бе на Разпети петък, защото се чувстват разпнати вече 10 години

  • НПО-ата не са страна по написването на общи устройствени планове

Близо 300 протестиращи блокираха на Разпети петък главния път Бургас-Царево. Местните жители се вдигнаха на бунт заради общия устройствен план, който стои замразен вече десет години и общината е без действащ ОУП. Причината – процедурата по приемането му е блокирана от жалби на псевдоеколозите, които твърдят, че планът щял да разруши природата в района. Жалбите са внасяни от обкръжението на главата на „зеления“ октопод -Тома Белев, чиито „усилия“ са подпомагани от „бухалката“ на „зеления“ рекет – сайта „Бивол“, чийто главен редактор Атанас Чобанов е обвиняем във Франция за клевета. Агенция „Монитор“ се свърза по казуса с кмета на Царево Георги Лапчев.

-Г-н Лапчев, вече 10 години община Царево на практика е с блокиран Общ устройствен план (ОУП). В петък близо 300 души блокираха пътя към Бургас в знак на протест, че липсата на такъв план спира развитието на общината. Какво всъщност се случва?

-На практика община Царево наистина е с блокирано развитие поради недействащ ОУП. Причината е, че написаният през 2008 г. ОУП в продължение на 6 години не можеше да бъде приет заради серия от жалби в съда, заведени от природозащитни организации. Но през 2014 г. ВАС потвърди с окончателно решение ОУП-а, което на практика го прави действащ. Съгласно Закона за устройство на територията това обезсилва предхождащия го териториален-устройствен план. 20 дни по-късно, министър Десислава Терзиева обаче издаде заповед, с която спря ОУП-а до неговата промяна в цялостен вид. Така, оттогава до ден днешен ситуацията е непроменена. И въпреки нейните обещания, че промяната ще се случи за по-малко от година, вече три години общината е в невъзможност да процедира в каквито и да е територии. Много пъти са ме обвинявали, че желая да бъде потвърден  ОУП-а от 2008 г. Това категорично не отговаря на истината, но тезата ми винаги  е била, че един лош ОУП е по-добър от никакъв. Общите устройствени планове са проблем за всички морски общини, поради факта, че се подчинени на специализирания Закон за устройство на черноморското крайбрежие и това прави гласуването на тези планове по-различно от всички останали общини в държавата.  В момента община Царево е в парадоксална ситуация и вече три години няма абсолютно никаква основа върху която да структурираме развитие. Това е единствената община в такава патова ситуация. Проблеми с ОУП има и в другите общини, но те не са в такава патова ситуация и това е огромната болка на жителите на общината. 

 

-Какви са последиците за общината от неработещия ОУП?

-Последиците са, че нямаме предвиждания и стратегия за бъдещо развитие. Няма стратегия за туризма, за селското стопанство, за рибното стопанство, нито за микробизнеса, защото не можем да говорим дори за малък бизнес. Най-тежко е положението за предприемачите в частния сектор, които вече години наред са в практическа невъзможност да се докоснат до европейската солидарност. Това че няма стратегия и визия занапред, реално блокира цялата икономика на 1/5 от морската граница на държавата. От това страда дори и държавният бюджет, освен че е крайно несправедливо и към жителите на общината. Тъй като хората тук не могат да изхранват семействата си само от туризма, като се има предвид и колко кратък е сезонът.

-Кой има полза от това Царево да няма ОУП?

-На практика полза няма абсолютно никой. Гледайки напред във времето няма как да има печеливш от този абсурд, в който сме изпаднали. Разбира се, заигравки с темата очевидно има и те са главно за извличане на дивидент, от който определени кръгове или организации по-скоро си правят пиар. Но в дългосрочен план това ще бъде пагубно и за самите тях. 

- Кого имате предвид?

- Имам предвид всички онези които подават жалби в съда, вместо да участват на кръглите маси които инициира община Царево и то не веднъж, за да се намери бърз и законен път за решаване на заплетения казус.

- Публична тайна е, че войната срещу устройствения план на Царево се води от т.нар. „зелени”. Каква им е ползата от блокирането му?

-Война не мога да кажа, че се води защото, във войната има конкретни враждуващи страни. Не мисля че община Царево воюва с когото и да е, поне през последните 6 години и отново приканвам всеки който има претенции, да ги заяви и изрази по установения ред. Аз гарантирам,  че моята врата е винаги отворена. Но нека отново заявя, че неправителствените организации не са страна по написването на общи устройствени планове в държавата. 

-Има ли решение на проблема и какво е то?

-Решение категорично има и то е свързано с добре структурирана и организирана работа на институциите, които имат отговорност за възлагане, написване и одобряване на ОУП, а именно МРРБ, фирмата, която е избрана да направи поправката, и МОСВ, която трябва да гарантира за качеството на екологичната оценка. По думите на проектанти и на не двама и трима бивши министри, за да се случи всичко това е нужен период от време от една година. За сравнение съм длъжен да спомена, че от заповедта за възлагане на поправката са изтекли вече 3 години и са се сменили три правителства. 

-През последните няколко години бяха публикувани десетки материали, показващи как псевдоекологични организации са превърнали конкретни места и казуси в „зелени хранилки”. Може ли да се каже, че случаят в Царево е точно такъв?

-Ще ми бъде изключително неприятно ако узная факти, доказващи че сме се превърнали именно в подобна хранилка. За нас, жителите на Царево, това е нашият дом, мястото в което сме се родили - ние и нашите деца и няма да допуснем някой да се възползва от добрината ни и нашето гостоприемство.

-Каква е схемата на т.нар. „зелен рекет” върху бизнеса?

- От години общинската администрация, а също и жителите на общината, които само преди дни излязоха на протест, настояват за едно единствено нещо. Бяха го изписали и върху своите лозунги, а именно: „Искаме ред”. Тогава, когато има ред и правила, когато има законно установени процедури и те се следват безусловно, тогава няма как да има „зелен”, „пембян” или „розов” рекет. Тогава просто има закон.  Жителите на общината го изразиха за пореден път на Разпети петък именно защото се чувстват разпнати през последните 10 години. 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).