Снимки

Над 1800 безплатни курсове от университети от цял свят предлага сайтът Coursera. Бройката набъбва всеки ден, като курсовете в сайта са изключително разнообразни и се предлагат от елитни университети от цял свят -  САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швейцария, Китай и Япония и др. Програмите са от различни професионални сфери като икономика, финанси, критично мислене, компютърни науки, психология, здравно образование, изкуства и др.   Всеки курс има своя интернет страница, качват се  видеолекции. Към тях има субтитри, които не са само на английски, но и на други разпространени езици. След обучението
 е предвидена и дата за финален изпит
Сред висшите училища, които са пуснали онлайн лекции, е Принстънският университет, намиращ се в щата Ню Джърси, САЩ. Като член на Бръшляновата лига той е един от най-престижните университети в света. Курсовете са разнообразни – в сферата на психологията, компютърните науки и др. Сред тях може да се намери и обучение, свързано с  парадоксите на войната. Разнообразни лекции предлага и Йелският университет. Един от курсовете е свързан с финансовите пазари,  като програмата започва  с основните принципи на финансите и рисковия мениджмънт. Университетът
 предлага и обучение, свързано с рака на гърдата при жените
В курса е заложено да се изучават основните характеристики на коварната болест, рисковите фактори, превенция и лечение.  Идеята е всеки курсист да разбере по-добре какво представлява диагнозата, да  получи идеи какви въпроси да зададе на лекар специалист и как да бъде полезен, ако негов  близък или познат е покосен от страшната болест. Курсът започва на 2 май и приключва на 26 юни.
Coursera предлага и езикови обучения, с които могат да помогнат в овладяването на комуникацията на английския. Така например Georgia Institute of Technology предлага курс, свързан  с професионалното писане на имейли на английски. Университетът в Калифорния пък предлага обучение за усвояване на граматиката и пунктуацията на езика.
Как да подобрим комуникационните си умения на английски пък е курсът, обявен от Университета във Вашингтон.

Учат педагози как да преподават  електронно уроци


Безплатно обучение на учители за въвеждане на електронно съдържание в учебния процес предлага онлайн платформа. Виртуалното училище ще представи на преподавателите най-новите методи и програми, с които да внедрят новите технологии в часовете. Участието в платформата е безплатно за всички учители, регистрирани в  сайта teacher.bg. Лектори са специалисти в областта на електронното съдържание, експерти в областта на различните технологии. Учители с опит в преподаването на електронна съдържание също ще предадат знанията си. Обученията се провеждат по предварително зададени теми. В четвъртък, 28 април, от 18 часа учителите ще се запознаят с онлайн ресурсите, нужни им за часовете по математика. Седмица по-късно ще се проведе курс за  учителите по физика. 12 май е денят за  преподавателите по природни науки. На 18 май ще се представят онлайн речниците за проверка на правописа и още програми, които ще са от полза на филолозите. Според организаторите чрез тези обучения ще се повиши мотивацията и квалификацията на учителите да използват новите технологии при преподаване.

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).