Снимки

Около 400 кв. метра предпазна мрежа е била открадната през последните месеци от Северната скоростна тангента, която преминава край София. Около един лев струва метър от мрежата за птици, поставяна по аутобаните ни, показва сметка на „Монитор“.

„Крадат ги за рибарски мрежи, за огради на кокошарници, навеси и други цели”, обясни доц. Петър Шурулинков от Националния природонаучен музей към БАН. пред Нова. По думите му ниско прелетяващи птици може да получат

тежки наранявания заради липсващите мрежи.

„За пореден път ставаме свидетели на кражба на пътни съоръжения. Тази птицезащитна мрежа е част от мерките за опазване на околната среда. Тя предпазва птиците от трафика. Нарушаването на пътни елементи значително повишава риска от ПТП. АПИ своевременно възстановява такива кражби или повредени елементи”, коментира Иван Василев от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

До две седмици съоръженията ще бъдат възстановени, коментира пред „Монитор“ шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов. По аутобаните не често изчезват различни предпазни съоръжения като шумозащитни панели, които се използват най-често за огради, коментираха експерти от агенцията.

Междувременно от пътната агенция обявиха, че

търсят проектанти за ремонт на седем съоръжения

по пътната мрежа на различни места в страната. Сред тях са и два виадукта на магистралите „Тракия“ и „Хемус“. Индикативната стойност на поръчката е 560 хил. лева без ДДС и се финансира от бюджета на институцията.

Най-голяма сума – по 100 хил. лева, т.е. общо 200 хил. лева, са предвидени точно за двата виадукта. Съоръжението на „Тракия“ се намира на 59-ти км, точно над общинския път с. Славовица – Г. Вършило – Д. Вършило, посочва се в документацията.

Ремонт ще се прави на виадукт „Потоп“ при 11-ти км на магистрала „Хемус“ заради наличие на значителни повреди по носещата стоманобетонна конструкция, амортизация на пътното платно и напълно компрометирани фуги, подчертават от пътната агенция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.