Снимки

Близо половин милион души в България са носители на хепатит В и С. Една немалка част от тях не знаят, че са инфектирани, тъй като не са се изследвани, а национална скринингова програма за това у нас няма, съобщиха хепатолози.

Приема се, че 5% от населението е носител на хепатит В, което при население от 7 101 859 прави 355 092 души, а 1,5 на сто от хората са с хепатит С, което е 106 527 души, съобщи хепатологът проф. Красимир Антонов от Университетската болница „Свети Иван Рилски“. По думите му е е необходимио по-скоро да се направи скринингова програма за това заболяване.

Вирусът на хепатит С може да е в тялото на човек 15-20 години и да не даде никаква симптоматика. Затова го „тихия убиец“. Минават десетилетия, докато пациентът започне да усеща, че нещо в него не е наред, например уморява се твърде лесно. Инфекцията се установява от кръвни изследвания. Ако човек е инфектиран в младостта си, за да развие чернодробна цироза, без да употребява алкохол, са нужни 30 години. Ако той е инфектиран в по-напреднала възраст, пие алкохол, носител е на хепатит В или ХИВ, тогава за цирозата са достатъчни 15 години. За разлика от хепатит С, този от тип В е по-благоприятен за хората. Имунната система на 2/3 от заразените успява да го сложи под контрол, т.е. те са инфектирани, но не стигат до развитие на болестта. Друга 1/3 развиват чернодробна болест и след 10-15 години стигат до чернодробна цироза. Това означава, че още на петата-шестата година от инфектирането те са имали някакви оплаквания.

Надеждни терапии за хепатит С има от три години насам. Проучвания показват, че те успяват да изчистят вируса на 95-100 процента, в зависимост от степента на централното увреждане и придружаващите заболявания, каза проф. Антонов.

Световната здравна организация си е поставила за цел до 2030 г. 90% от хората с хепатит по света да бъдат открити и 80 на сто от тях да бъдат лекувани.

Пациентите в България от година и половина се лекуват с новите препарати, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.