Снимки

Защо да купуваш цяла крава, ако можеш да ползваш млякото й на много ниска цена? Тази максима от години изповядват олигарсите Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев, които са намерили ефективен начин да овладеят ефира на националните телевизии. Просто плащат на конкретни предавания и журналисти от иначе рейтинговите медии и чрез тях си осигуряват сериозна трибуна за разпръскване на опорните си точки по медийни, бизнес и дори политически въпроси. Защото за задкулисните играчи е много важно да диктуват правилата именно в тези три области и така да си осигурят индулгенция за вършените от тях престъпления срещу държавата и гражданите й.

Схемата за овладяването

на „мейнстрийма“

(от анг. ез. – основния информационен поток – б.а.), както елитарно го нарича разградският бос Ив о Прокопиев най-ясно може да се види в стенограмите за аферата „АРГОгейт“, която избухна в началото на миналата година. Тогава в медиите се появиха протоколи от две тайни срещи на мозъчния тръст на олигарсите, състоящ се както от представители на обявилите се за граждански организации грантаджийски НПО-та, журналисти от Фабриката за фалшиви новини, така и от действащи провалени политици и самият Прокопиев за цвят. На сбирките аргонавтите обсъждат създаването на нов политически проект, който да върне във властта престъпните босове и техния ментор – бившият премиер и създател на бандитската приватизация Иван Костов. Задачата е сложна, тъй като никой вече не вярва на мантрите на фалшивите морализатори и затова разговорите продължават по няколко часа.

Сред участниците в тях могат да се видят имената както на лидерът на провалилата се на изборите „Да, България” Христо Иванов, политологът Евгений Дайнов, шефката на сайта Mediapool Стояна Георгиева, екслидерът на СДС Мартин Димитров, неуспелият кандидат-президент на РБ Трайчо Трайков, една от най-важните фигури в „Протестна мрежа“ Антоанета Цонева, бившата говорителка на Командира и настояща собственичка на сайта „Медиапул“ Стояна Георгиева.

По време на втората сбирка, наред с бабуването на политическия проект (виж карето – б.а.), обаче много ясно лъсва и починът за овладяване на основният информационен поток в телевизиите. Докато обсъждат частта с отразяването на новия ГМО политически продукт, присъстващите изразяват притеснени, че хората вече губят интерес към „делото“ им. „В един момент тая енергия ще угасне и няма да е интересна на хората. Ще спрем да сме интересни”, смънква една от участничките.

Последвалата реплика на Прокопиев обаче показва, че място за притеснение сред съзаклятниците не трябва да има, защото

ТВ ефира отдавна е овладян и

действа по командата на олигарсите.

„Следва уикенд. Темата е тази. Няма никакво съмнение, ще има много участия. Дайте да определим още хора. 4–5 да участват на много места и да кажем ние каквото искаме, а не да ни фреймват в чужда адженда. И не забравяйте че жълтите медии са малка част. Има мейнстрийм и здрава част. За да сме коректни към тях, те трябва да знаят кого питат и какво трябва”, категоричен е босът и посочва конкретни имена, които да тръгнат на поход в осигурения от „мейнстрийма“ ефир – Мартин (Димитров – б.а.), Тони (Антоанета Цонева – б.а.), Пепи (Петър Славов – б.а.), както и самият Иво Прокопиев. Определят се темите, по които да се говори: „Можем да отместим вниманието по проекта, по каузите с които ще говорим – КТБ, мафията, картелите. Около тях се събираме за за продължим битката“. От стенограмите лъсва и друго – уж действащите политици като Христо Иванов и Радан Кънев безусловно се подчиняват на командите на Прокопиев, договаряйки се, че ще говорят само по темите, посочени от разградския бос.

„Иво ни възложи да се поддържа интереса и да се говори по темата, създавайки обществено очакване“, обобщава ситуацията един от посочените за бъдещи говорители Мартин Димитров.

Резултатите от зададената команда не закъсняват и още от същият ден

дивизията пешки на олигархията

се изсипва в национален ефир,

за да разпръсква опорките на олигархията. Проста проверка на медийните изяви от въпросните петък, събота и неделя (17,18 и 19-и ноември 2016 г.) показва, че задачата на говорителите е изпълнена, спазвайки едно към едно указанията от „АРГО“. Пръв в ефира се появява Гроздан Караджов, който пред bTV радио на 17 ноември 2016 г. заявява, че „на различни етапи господин Прокопиев е бил сред нас“ и дори посочва, че проектът се готви от близо година (изпълнява нареждането да подгрява публиката за нуждата от нова дясна ГМО партия – б.а.). По-късно през деня пред „Дарик“ пък се появява самият Радан Кънев , който пуска поредна димка по опорките с изречнието, че до края на годината щяло да стане факт „обединение на хора, които ще работят заедно“, но лидерството му щяло да е ясно чак през март 2017 г. - т.е. по времето, когато се проведе предсрочният парламентарен вот. Междувременно „мейнстриймът“ се подгрява от медиите на Фабриката, които на 18-и ноември 2016г. Пускат интервю с основателя на задкулисния кръг „Агнешки главички“ - разградският покровител на Иво Прокопиев Никола Николов. От интервюто, дано за прокопиевия „Капитал“ лъсва както, че олигарсите много се тревожат от проверка на бандитската приватизация, направила ги мултимилионери с благословията на Командира, така и намигване, че има нужда от нов проект „на дясната идея“. Статията моментално е препечатана както от по-малкото братче на „Капитал“ - „Дневник, така и от присъдружния сайт „Медиапул“, чиято собственичка явно усърдно си е записвала инструкциите на боса Прокопиев по време на АРГО-сбирката.

Истинска черешка на тортата на

мейнстрийма обаче самият Прокопиев,

чиито розови бузи цъфват в bTV на 19-и ноември сутринта. Ефирът за помпозната ТВ поява на разградския олигарх пък е любезно предоставен от свързваната както с него, така и с НПО-мрежата му журналистка Жени Марчева. Творчеството на ТВ водещата е пълно с примери за откровено обслужване на интересите на задкулисните играчи, а едно от възможните обяснения за подобно раболепно поведение към тях ухае на пари (които обаче иначе не миришат – б.а.).

Спазвайки плътно собствените си инструкции, Прокопиев, подкрепян от удобните въпроси на самата Марчева, трасира идеята за нов проект и обосновава нуждата на обществото от него: „Още от 2013 г. в обществото върви един много оживен и дълбок разговор за това как да променим начина, по който се прави политика – ние реално загубихме 10 години в циклене, жизненото равнище е каквото беше през 2007 г.“. Прави впечатление, че разградският бос не е от най-срамежливите защото, само два дни след като е задавал опорни точки на глашатаите си, в ефира на bTV най-нагло заявява: „Българският избор е "между фалшиво зададени теми и проблеми" и техните фалшиви представители“.

„Гениалното“ интервю на олигарха пък моментално е препечатано от Фабриката с цел да се поддържа огъня на публиката и от страх да „не спрем да бъде интересни на хората“. Служителите в машината за пропаганда на босовете обаче до така степен се оливат в усилията си, че дори подчертават фалшивата клетва на Прокопиев, че няма намерение да влиза в активната политика. „Но в момента има много българи от различни сфери, политически партии и точки на света, които работят за това страната ни да бъде едно по-добро място. Тази общност няма цвят, има идеи, принципи и цел“, патетично реди Прокопиев. И донякъде лъжата му е вярна – босът и партньорите му олигарси нямат нужда да участват активно в политиката, тъй като са намерили достатъчно ефикасни методи задкулисно да дирижират както политиката, така и обществения дневен ред.

 

Стенограмите разкриха и

как босовете правят политика

28 юли 2016 г., в горещата петъчна привечер климатиците на събитиен център „Ерато“ на бул. „Витоша” 164 работят с пълна сила. В една от двете зали на центъра са се събрали около 30-ина души, някои добре известни, други не толкова, обществени фигури, обединени около амбициите си да се доберат до властта на всяка цена. Тогавашният депутат от Реформаторския блок Иван Иванов (явил се на последните избори като кандидат за депутат от „Нова република“) се явява кръстник на родния АРГО-гейт. Иванов съобщава, че на срещата на ДСБ на Боровец, проведена две седмици преди това, е взето решение за „създаване на политическа фондация и най-вероятно, когато обстоятелствата го наложат, да се премине към създаване на по-класически, политически субект“. Разработена е специална „фейсбук група“ АРГО, дали по аналогия на операцията на ЦРУ, или заради смисъла на думата, чието значение е таен език на съсловие или социална група. Целта на сбирката – налагане на кандидат за президент и план за инженеринг на политическо ГМО, което да представлява интересите на олигархичния кръг „Капитал”, чийто движещ фактор - обвиняемият Иво Прокопиев, е главен участник в сбирката.

Стенограмата от втората сбирка е изпратена на редакционните мейли на няколко централни медии с предговор, който гласи: „ И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни .” Евангелие от Йоан 8:31 "И дадох й време да се покае, но не иска да се покае от блудството си." Откровение 2:21 "Дойде ли гордостта, дохожда и срамът" Притчи 11:2 Три цитата. Три коалиции - три провала. Триста хиляди излъгани. Понякога е нужно трима да се споминат, за да се роди един. Сбирката се провежда на 17 ноември 2016г. след краха на президентските избори, който претърпява тайният инженерен проект на Агнешките главички. Участниците са в почти същия състав - издателят на в-к. „Капитал” Иво Прокопиев и други.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Обраха бензиностанция във Врачанско

Кутията с оборота и стекове цигари са задигнати от бензиностанцията във врачанското село Михайлово, съобщиха от областната дирекция на МВР. Откраднатата сума е 13 700 лева.

Мъж се обърна по таван на АМ Хемус

Публикувано във факти.бг:Около 09:30 часа, на АМ "Хемус", в посока София, на ляв завой преди гр. Девня, е възникнало ПТП. Това съобщиха от полицията.

 

БСП представя визия за България

БСП ще представи проект на "Визия за България". Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Събитието ще се състои в 13.00 часа в зала 3 на НДК в София.