Снимки

- Г-н Радев, как си обяснявате отмяната на наредбата за интеграция на бежанците? Кое наложи тази промяна, имаше ли някакъв проблем?

- В случая с постановлението нямаше никакъв проблем. Причината е, че то касае както Закона за убежището, приет през 2015 година и то с гласовете на БСП, така и 19 директивни регламента на ЕС, свързани с интеграция на бежанци, с правото на убежище и т.н. Тази наредба се отнася обаче най-вече до безвъзмездните помощи, които ЕС отпуска във връзка с бежанците и кандидатстващите за убежище, които вече са на територията на държавата членка. Така че без да имаме такъв регламент, ние не можем да усвояваме помощта, която е в размер на 6000 евро за човек. Това не касае престоя на кандидатите за убежище в страната ни, но пречи българските общини да усвоят средствата, които са предвидени, за да се покрият разходите за престоя на тези хора, докато имат право на убежище или им се откаже такова. Това касае също така и възможността те доброволно да се върнат в страните, от които идват, тоест да можем да убеждаваме тези хора да се приберат обратно към страните, откъдето идват.

- Но нали всичко за момента е на доброволен принцип, кое пречи на общините да получат тези 6000 евро?

- Така е, всичко е на доброволен принцип. Ако имат желание, кметовете могат да кандидатстват по тези програми. Но когато тази нормативна уредба се отмени, на практика няма възможност общината да кандидатства за усвояване на средства. Да не говорим, че имаме задължение да транспонираме европейските директиви. А с отмяната на тази наредба ние рискуваме да влезем в наказателна процедура.

- Кое според вас обаче е наложило да се прави такава промяна и изцяло да се отмени наредбата?

- Става дума за предизборни искания от страна на БСП, чрез които се всяваше смут и паника, че едва ли не постановление 208 и наредбата на практика играят много важна роля за оставането на бежанци в България, което не е вярно.

  • - Тоест, едва ли не някой се притеснява, че това ще породи негативни настроения в обществото?

- Точно така. Но на практика ние сме длъжни да имаме такава нормативна база. Това че няколко човека до този момент са ползвали помощи, няма как да повлияе на миграционния поток. Ние сме длъжни да имаме такава нормативна уредба, оттам насетне дали някоя община ще се възползва, си е решение на съответната община.

  • - Казвате, че трима души са се възползвали от тази помощ.

  • - Доколкото знам, броят на кандидатите за убежище, за които се прилага това правило, е много малък. Както казах, е важно да спазваме нормативната уредба. На практика отново виждаме антиевропейските уклони на БСП. Наредбата на практика следва написаното в закона и не може да отменят нещо, което сме гласували преди и то и с техните гласове. Това са 19 нормативни акта на ЕС, които трябва да транспонираме в нашето законодателство. Такова безразсъдно отменяне на цялата наредба може да доведе единствено до възможността да ни бъдат наложени санкции за това, че не транспонираме европейските директиви. Ако някой не харесва нещо в тази наредба, можеше просто да я измени. Не може България да губи стотици хиляди евро само защото някой прави пропаганда с постановление 208.

- Колко точно евросредства може да загубим?

- Ако тази наредба не бъде приета отново, може да бъде повдигната наказателна процедура спрямо България и в хода се преценява какви може да бъдат санкциите. Но те може да са стотици хиляди евро. Това е недопустимо. Вместо да усвояваме европейски фондове, ние нарушаваме по груб начин европейското законодателство и държавата ни губи пари.

- Как си обяснявате, че нито една община не иска да интегрира бежанци?

- Бих казал, че кандидатите, които отговарят на условията за убежище, са много малко. Ние много добре знаем, че тези хора не остават у нас, а търсят страни с много по-добра социална политика, като скандинавските държави и Германия. Миналата седмица с колежката ми Мария Габриел внесохме предложения за промяна на регламента „Дъблин 2“. Става дума точно такива хора, които първоначално са регистрирани в България, да не бъдат връщани обратно у нас, когато бъдат хванати в Германия или други страни. Държавата ни дава по 100 милиона годишно за охрана на външните граници на ЕС. Затова смятаме, че е абсолютно несправедливо да бъдат връщани обратно тук хора, които не желаят да се установят у нас. И второ - българската държава няма и възможност да поеме издръжката на тези хора. Сега виждаме, че мигрантският поток намаля. Голяма част от тези хора нямат и право да кандидатстват за убежище, защото идват от трети сигурни държави. Оттам насетне трябва да се прави всичко възможно да се връщат там.

- Какво обаче следва оттук насетне, след като имаме едва няколко дни, за да изготвим нова наредба?

- Трябва да приемем нов нормативен акт, щом този е отменен изцяло. Трябва да изпълним условията, на практика нарушаваме европейските директиви.

- Не мога да не ви помоля да коментирате изборите. Удовлетворяващ ли беше за вас резултатът на ГЕРБ?

- Със своята проевропейска политика и ясните си цели, които представихме в предизборната си програма, на този вот ГЕРБ успя да спечели мнозинството от българските избиратели. Поставихме акценти върху изграждането на автомагистрала „Хемус“, образованието, съдебната реформа, борбата с корупцията и др. ГЕРБ наистина показа, че намира реални решения. Надяваме се наистина в следващите години да се види, че програмата ни е реална.

- Какво не ви достигна все пак, за да получите мнозинство?

  • - Може би не го получихме заради популистката кампания, която проведоха други политически сили. Нереалните обещания, които се даваха от тези формации, също изиграха роля. Но ГЕРБ успя да затвърди резултатите си. Надяваме се наистина оттук насетне да се даде възможност да се изпълни предизборната ни програма.

- Ще има ли кабинет все пак, ще бъдат ли успешни преговорите?

- Не мога да коментирам все още.

  • - Притеснява ли ви резултатът на левицата?

- Не знам доколко резултатът на БСП е добър при условие, че други части от левицата не успяха да влязат в парламента. Не може да подлъгваш избиратели с обещания, особено ако знаеш, че не може да управляваш. Но истинският десен избирател видя в ГЕРБ единствената надежда за по-добър живот.

  • - Сигурни ли сте обаче, че ГЕРБ може да състави кабинет?

  • - Ще видим в следващите дни. Много се надявам, че ще се случи, за да може ГЕРБ да изпълни предизборната си програма.

- Как ще коментирате резултата на т.нар. градска десница, които останаха все пак извън парламента?

- Може би те не успяха да спечелят доверието на десния избирател заради крамолите между отделните политически партии вдясно. Затова казах, че десните гласоподаватели видяха надежда в ГЕРБ като стабилна и проевропейска партия.

- През следващите две години започват тежки преговори на Великобритания с ЕС. Ще успее ли ЕС да защити правата на европейските граждани обаче?

- ЕС показа, че няма да направи никакви компромиси с основните ценности, които защитава. Ако Великобритания иска да остане в общия пазар, тя трябва да се съобрази с правото на придвижване. ЕС даде ясен сигнал, че ще защитава правата на всички свои граждани, които живеят и работят във Великобритания. По никакъв начин няма да допусне да бъдат дискриминирани. Надявам се тези преговори да протекат нормално и страните да не се поддават на емоции. Страните трябва да договорят най-добрите условия както за Великобритания, така и за страните членки. Две години не са малко, надявам се, че ще се загърбят вътрешнополитическите цели, с които беше и проведен референдумът. Великобритания е петата по сила икономика в света и не е маловажно излизането й от ЕС.

  • - Опасявате ли се все пак Великобритания да повлече крак, особено в хода на тези преговори?

- Тази година е много важна за ЕС. В много държави се провеждат избори. Проверопейските сили успяха да победят популизма. Така че се надявам европейските политики да продължат.

 

Визитка:

Роден е на 26 май 1971 година във Варна

Завършил е право и публична администрация, докторант по търговско право

Адвокат към Адвокатска колегия - Варна

През 2009 г. е избран за народен представител в 41-вото НС, а през 2013 г. е избран за депутат в 42-рото НС

Евродепутат от 2014 г., член на правната комисия и комисията „Граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред” в ЕП

 

 

  •  

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.