Снимки

- Д-р Тотев, общинските съвети в Петрич и Сандански гласуваха сливането на двете болници, за да бъде спасена от фалит тази в Петрич. Това ли е рецептата за оцеляване на общинските лечебни заведения?

- Според мен това сливане е унищожаване на една от болниците. Те обслужват населението на различни градове и като бъде запазена материалната база, не е ясно откъде ще дойде намаляването на разходите. Съкращаването на един главен счетоводител и на няколко общи работници няма да реши проблема. Вижда се, че едната болница е във фалит. Затова ние, от Сдружението на общинските болници, предупреждавахме още отпреди година и половина. Сега вече то става факт.

- Каква диагноза накратко бихте поставили на общинското здравеопазване към момента?

- Дори областните болници, които донеотдавна бяха подпомагани от държавата, вече изпитват кризата. При общинските положението е още по-зле. Системата налага големи и неосъществими изисквания, които правят така, че малките лечебни заведения да трупат дългове. В един производствен процес са важни наличният ресурс, процесът и обектът, върху който да се въздейства. Обектът, т.е. пациентите, чиито потребности ние задоволяваме, са все по-застаряващи, с възрастова патология хора. При тях процесите се развиват бавно и плавно и те идват в общинската болница, която за тях е първото, а за някои и единственото здравно звено, с усложнения. Занемареното им състояние и многобройните хронични заболявания, съпътстващи основното, изискват не малък финансов ресурс. Националната здравноосигурителна каса плаща за основно заболяване по клинична пътека, но ние лекуваме цялата патология. Един възрастен пациент при нас може да бъде приет с пневмония, но сърцето му да декомпенсира, да се обостри бъбречно заболяване и още много други неща, които ние не можем да пренебрегнем. Налага се да го стабилизираме, изразходваме пари, но получаваме парите само по клиничната пътека за основното заболяване, с което той е хоспитализиран.

- Какви неосъществими изисквания налага системата към общинските болници?

- Медицинските стандарти, приети „на килограм“, завишават броя на лекарите специалисти, които трябва да има в едно лечебно заведение, за да може то да лекува патологията, която е лекувало и преди това. Без съответния необходим брой те нямат право да сключват договор със съответната регионална здравноосигурителна каса.

- С колко хирурзи трябва да разполага една общинска болница, за да могат да се извършват операции в нея?

- За да се изпълни първо ниво на компетентност, тя трябва да има четирима хирурзи, като трима от тях да са със специалност, единият може и да е без специалност. За второ ниво на компетентност те трябва да са шестима, а за трето въобще не можем и да мислим.

Тези, които имат първо ниво, могат да лекуват апендицит, хернии в ранна детска възраст, усложнен перитонит само в условие на спешност и интервенции върху тънките и дебелото черво пак в условия на спешност. Нямаме право да провиждаме консервативно лечение на коремни заболявания. Това означава, че дойде ли пациент с такова заболяване и няколко дни го лекуваме в болницата, правим му клизми и всичко подходящо, здравната каса няма да ни плати. Общинските болници нямат право да лекуват и сътресение на мозъка. Ако ни докарат пострадал от катастрофа или при друг инцидент, ние нямаме право да го приемем. Същевременно сме уязвими и могат да ни накажат, ако не приемем по спешност. Парадоксално е, че дори общинските болници трябва да консултират спешните центрове и техните филиали на територията, на която е лечебното заведение.

- Факт е, че заради дефицита на лекари, например хирурзи, се налага болници да подписват фиктивни договори с пенсионирани медици на по 70, че и на 80 години. Как ще коментирате този факт?

- Не ми се иска да коментирам. Само ще кажа, че ако се направи простичката сметка колко са лекарите в България, какъв е възрастовият им диапазон и колко са болниците, много лесно може да се разбере има или не хора, назначени фиктивно, без да се използват рентабилно. Държат се заети длъжности, които не могат да се натоварят дори и 20% от това, което следва да изпълнят, но трябва да им се осигури и плати заплата. Освен това има подценени клинични пътеки и други, които са много добре финансирани.

- Какво означава това?

- Действително има клинични пътеки в масовата патология, които са силно надценени, и други, които са недооценени. Пневмониите, ражданията са от тези, които заслужават по-добро заплащане. Трябва да се знае, че цените на повечето клинични пътеки са от 2006 година. През 2010 година дори някои бяха намалени.

- След като финансирането е неадекватно, как тогава успявате да плащате на лекарите и останалия медицински персонал?

- Един млад лекар в общинска болница започва с толкова ниска заплата, която може да се окаже малко по-малка от тази на един санитар с по-голям трудов стаж.

- С колко точно започва при вас един млад лекар?

- 630 - 650 лева – това е брутната му месечна заплата. Но той трябва да специализира, тъй като ако е без специалност, няма право да работи по клинични пътеки. Питам тогава за това ли са учили години наред и са полагали изпити младите колеги?!

Някога те можеха да преглеждат, да поставят диагноза, да назначават терапия. Сега нямат право на нищо. Как той да постави диагноза, когато няма право никъде да пише?! Като се има предвид всичко това, няма защо да се сърдим, че младите колеги избират да заминат при възможност.

- На колко възлизат дълговете на общинските болници?

- На фона на тези на областните болници са малко, но това не ни топли. Някои са с 500 хил. лв., други - с 2 млн. лева. Има и такива с по 1 млн. неразплатени суми само за тази година. Те дори са намалили с известен процент заплатите, за да могат да покрият текущи плащания към доставчиците, за да не им спрат електричеството, водата или газта. Последствията за някои болници ще са фатални до седмици, ще изпаднат във финансова несъстоятелност.

- Колко и кои са тези лечебни заведения?

- Те са между 4 и 7. Против устава на сдружението е да изнасяме поименно информация.

 

Визитка:

Завършил е медицина, специалност акушерство и гинекология

Има над 18 години трудов стаж по специалността

От седем години е управител на Общинската болница в Чирпан

Председател е на Националното сдружение на общинските болници

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).