Снимки

Всеки втори плаж най-вероятно ще е без стопанин това лято. В момента има сключени договори за отдаване под наем и на концесия на 118 ивици от общо 235 по нашето Черноморие. Това стана ясно от думите на служебния министър на туризма Стела Балтова. Тя уточни, че в петък трябва се издаде заповед за плажовете, които ще останат без стопани за предстоящия летен сезон, като за тях ще се грижи държавата.

Въпреки това през април и май ще продължат да се обявяват процедури с цел осигуряване на наематели. Стартирани са търгове за наем на „Кранево – централен“, „Къмпинг – Юг“, „Свети Влас – Болницата“, „Росенец – север“, „Малък плаж Лозенец“ и „Варна – централен“, които ще се състоят през април, като процедурите ще се провеждат по нови правила. Кандидатите ще фиксират в офертите си за стопанисване само максимална цена за чадър и шезлонг, като досега те трябваше да определят точно тарифата за плажните принадлежности. Промяната дава възможност да се намалява цената през сезона с оглед пиковете и спадовете на посещаемостта и търсенето на предлагания от тях продукт, обясни министърът.

До края на седмицата предстои обявяването на тръжни процедури за още 6 плажа. Това са „Панорама“, , „Атанасовска коса“, „Кабакум – централен“, „Къмпинг Делфин“, „Фичоза“ и „Крапец – север“.

По отношение на концесиите действащите към момента договори са 53 като последните споразумения, които бяха подписани, са за петте ивици „Свети Влас – Нов плаж“, „Обзор – юг“, „Къмпинг Оазис“, „Дюни – юг“ и „Нестинарка“. Все още обаче има незавършени процедури по отдаване за ивици, които са започнали още миналата година. Една от тях е за плаж „Бургас- север“, за който имаше подадена жалба. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе, че искът е недопустим и в момента продължава работата на комисията за избор на концесионер, подчерта министър Балтова. За концесията на „Поморие – централен“ има извършено класиране, което се обжалваше и КЗК се произнесе, че жалбата е недопустима. За тази ивица предстои решение на Министерския съвет за подписване на концесията. За морските плажове „Устие на река Велека“, „Мечата дупка“, „Попски плаж – север 5“ и „Сахара 2“ вече има избрани фирми, които да ги стопанисват. Процедурата за „Нов плаж Балчик“ е прекратена поради нарушения и вече е обявена наново.

 

Изхарчихме по 176,7 лв. за пътувания

Средно по 176,7 лв. са изхарчили българите за пътувания в страната през миналата година. Разходите за излизане извън страната пък възлизат на 502,41 лв, показват данните на Националния статистически институт. Най-много пари при екскурзиите у нас се дават за храна, като те са 40% от всички разходи. За настаняване и транспорт се харчи по равно - около 25% от средствата ни за почивка. При разходите в чужбина най-много пари отиват за транспорт - повече от 35 на сто, следвани от храната, за която даваме около 30%, и настаняването, което е около 15% от всички харчове за пътуването.

През миналата година над 3,8 млн. българи са пътували с цел туризъм. От тях повече от 83% са били само в страната, 12,9% само в чужбина, а едва 3,7 на сто са били и у нас, и зад граница. В сравнение с 2015 г. броят на пътуващите нашенци се е увеличил с 11,5%.

Повече от 1,229 млрд. лв. са спечелили хотелите през миналата година, става ясно още от статистиката. Това е с 18,9% повече спрямо година по-рано, като ръст се отчита както от постъпленията от чужденци - с 22,5%, така и от българи - с 10,4 на сто. За цялата година са реализирани повече от 25 млн. нощувки, което е с 17,7% повече от година по-рано. Най-много са скочили нощувките в 4 и 5 звезди, като повече от половината се реализират от чужденци, а само една трета от българите са отсядали в тях. Пренощувалите лица през миналата година са 7,2 млн., като броят им нараства с 14,6% спрямо година по-рано. От тях половината са българи, като те най-често отсядат в хотели 1,2 и 3 звезди.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).