Снимки

Четири лечебни заведения се обединиха в последните две години, за да не фалират. Става въпрос за общински болници, които са на ръба на оцеляването, установи репортерска проверка на „Монитор“.

Лечебните заведения в Сандански и Петрич се сливат. За това са гласували общинските съвети на двата града.

През 2015 г. Болницата в Нови пазар се сля с Шуменската многопрофилна болница за активно лечение, припомни секретарят на Сдружението на общинските болници д-р Радко Велков.

В новото обединение общините Струмяни е Кресна също ще вземат участие с финансиране и сграден фонд. Предвижда се сградите на болниците в Петрич и Сандански да се запазят. В обединеното здравно заведение очакват по-лесно да привличат млади лекари и стипендианти. Надяват се да вдигнат и конкуренцията сред медицинските лица. Целта е да се създаде стратегическо лечебно заведение, което да събере достатъчно качествен медицински персонал, с който да предлага добра услуга на пациентите. По този начин ще се спестят пари.

Същевременно ще се покрият и редица изисквания, на които сега заради липсата на средства те не могат да отговорят, за да сключат договори със здравната каса. Това са част от мотивите на общинските съветници.

Например, сега болница, за да има хирургично отделение и да работи по договор с касата, трпябва да има 4 хирурзи.

На практика такава бройка е неосъществима, като се има предвид, че няма достатъчно специалисти в страната. Освен това, малките лечебни заведения нямат добро финансиране и въпросните хирурзи трябва да стоят на ниски заплати. Така коментира въпроса председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделко Тотев, който е и директор на общинската болница в Чирпан. Според него подобни сливания са отлагане във времето на затварянето на лечебните заведение.

Просто трябва да оцелеем, в настоящите условия на здравната система, в края на краищата, целта на обединението е да запази социалния елемент, да може общинските болници да се грижат за здравеопазването на социално слабите си жители съответно, заяви заместник – кметът на община Петрич д-р Илко Стоянов пред Дарик радио.

Очаквам по-добра колаборация между структурите на двете болници, които така или иначе се налагаше и в миналото да си съдействат при диагностиката и лечението на пациентите. Обединението на болниците би трябвало да спаси и много от отделенията, които сега или не съществуват заради липса на лекари или са изцяло зависими от един доктор, каза пък д-р Илия Тонев, директор на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Врач" в Сандански.

Подобни сливания са в ущърб на българския пациент. Има възраснтни хора, които трудно пътуват и не разполагат със собствен транспорт. Освен това, бми следвало и да се запазят кадрите и материалната база, коментира председателката на Пациентската организация Пенка Георгиева.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бандити направили 20 000 превода с пари от измами

Ловят онлайн мошениците по трансакциите

Бандити направили 20 000 превода с пари от измами

Мошениците, които предлагат измамни услуги за почивки, наеми на апартаменти и стоки най-често са залавяни по трансакциите.