Снимки

След поредица успешни водни тестове, DARPA предаде експерименталния автономен военен кораб на американския военноморски флот. Демонстриращият технологията Sea Hunter е боен кораб против подводници ASW (Anti-Submarine Warfare) и Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV) и бе официално прехвърлен на Службата за военноморски изследвания (ONR) за по-нататъшно развитие на първият от нов клас океански кораби наричан Medium Displacement Unmanned Surface Vehicles (MDUSV).

С лоцманска кабина, 42 метровия ACTUV изглежда като странен военен тримаран, но кабината за екипажа е само временна структура за хората надзираващи роботизирания плавателен съд по време на морските проби. Когато бъде напълно завършен, Sea Hunter ще бъде ловец на подводници, който може да напусне пристанището сам, изпълнявайки мисии на хиляди мили в открито море и да се върне след три месеца, без човешка намеса. ACTUV дори може да комуникира с други кораби безопасно и в съответствие с морските закони само за 10% от разходите за настоящите кораби против подводници.

DARPA разработва Sea Hunter в сътрудничество с ONR от 2012 г., предоставяйки по-евтини автономни кораби, които да противодействат срещу съвременните, тихи дизелови подводници. Въпреки това, клас MDSUV също се счита за начин да се промени тенденцията за създаване на съвременни военноморски сили състоящи се от няколко свръх модерни военни кораба към по-балансирана флота с по-малки, автономни кораби, увеличавайки броя на големите, управлявани от хора бойни кораби.

Sea Hunter започна морски проби през юли 2016 г. край бреговете на Сан Диего, Калифорния, а през октомври бяха изпробвани сензорите и автономията на кораба. Февруари 2017 г. бяха проведени серия от по-предизвикателни и реалистични тестове, за да се демонстрира способността на кораба да спазва Международните морски правила за предотвратяване на сблъсъци (COLREGS). Проектът ACTUV / MDUSV е тестван по отношение на способността му да работи с модулни товари, както системата на DARPA, Towed Airborne Lift of Naval Systems (TALONS) и полезен товар за противодействие на мини (MCM).

DARPA казва, че ONR ще извърши допълнителни морски тестове на автоматизираната товарна система и обработката на данните от и сензорите, бързо разработване на нови автономни практики на поведение и проучване на автономната координация между множество роботизирани повърхностни плавателни съдове. Ако тестовете са успешни, MDUSV може да се присъедини към операциите на американския военноморски флот по-късно тази година.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имота се намира на върха на оптично влакно

Нанофабрика изгради най-малката къща

Имота се намира на върха на оптично влакно

Малките къщи, добиват все по-голяма популярност. За да демонстрират възможностите на нова нанороботизирана система, френски учени изградиха микро къща на раздвоения край на оптично влакно.

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Система на Bosch прави мотоциклетите по-безопасни

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Производителите на мотоциклети се стремят да ги направят колкото е възможно по-безопасни и обикновено за това се грижи електроника, като контрола на сцеплението, ABS в завой и електронното окачване.

Устройството изгражда обекти без нагряване

Заработи най-големия 3D принтер

Устройството изгражда обекти без нагряване

Австралийската компания Titomic представи най-големият 3D принтер за метал, в света, в напълно автоматизираното си съоръжение в Мелбърн.