Фирмите ще трябва да плащат ДДС за превоза на шефа от работа до вкъщи и обратно, освен ако той не реши да ползва работническия микробус или автобус. Това става ясно от указанията на Националната агенция за приходите (НАП) за начисляването на косвения данък за активите, които се ползват едновременно за бизнеса и за лични нужди.

От приходната агенция се позовават на решение на Съда на европейския съюз, според което се счита, че служебният превоз е за нуждите на бизнеса само ако е организиран по начин, който изключва личното ползване. Това означава да се извършва с автобус или микробус, при предварително определен маршрут и с предварително определени места за качване и слизане. Едва тогава за този микробус или автобус, както и за разходите по него ще може да се възстанови на 100% ДДС. Когато обаче на шефа или на някой служител е предоставен лек автомобил по начин, който не изключва личното ползване, то за времето на това ползване фирмата трябва да плати ДДС. Това не важи за хората, работещи като търговски пътници.

 

В този обяснителен режим с данъчните

 

обаче ще влязат само фирмите, които при покупка на автомобила или всеки друг актив с „двойно“ ползване (за бизнеса и за лични нужди) не са се отказали доброволно от пълния размер на данъчния кредит, а са си възстановили ДДС 100%. Те ще трябва да си изработят методика, по която да разделят начина на ползването на различните активи. Освен това всеки месец до 14 февруари регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка за ползваните за лични нужди служебни активи. Това ще става

 

с подаване на месечната справка декларация

 

и дневниците за покупки и продажби пред НАП. Това важи и за ДДС, свързано с разходите по използването на актива – горива, ремонт и всякакви други консумативи. Компаниите, които са се отказали от определен процент ДДС, съобразно личното ползване още при покупката на дадения актив, няма да се занимават с всичко това.

По отношение на методика за разпределяне на разходите в зависимост от степента на използване на съответната стока и/или услуга за лични нужди, фирмите имат свобода да изберат критериите за прилагане на този механизъм. Това обаче трябва да стане предварително, като при ревизии на данъчните трябва да се предоставя методиката.

За недвижимите имоти например разделянето на употребата им за фирмени и лични цели

 

може да става на квадратен метър

 

или в зависимост от времето на ползване – часове или дни. Може да бъде използвана комбинация между двете, като тя е приложима за стая в хотел, която се използва както за настаняване на гости на хотела, така и за лични нужди на собственика, дават за пример от НАП. За колите най-логичното е това да става на база пробег.

На мушката ще бъдат основно фирмени активи като джипове, леки коли, яхти и недвижими имоти, личи още от примерите в указанието на НАП. Още в края на миналата година шефът на НАП Бойко Атанасов каза, че акцентът на ревизиите ще са точно тези активи. За таблети, телефони и друга подобна техника с възможна „двойна“ употреба данъчните едва ли ще хабят сили.

Фирмите, които са си купили активи преди 1 януари тази година и са си възстановили ДДС-то 100%, но сега декларират, че го ползват за лични нужди, ще трябва да плащат ДДС за личното ползване назад във времето, обясниха още от НАП.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Южна Корея дава допълнително $25,9 млрд. за поддръжка на износа

Правителството на Южна Корея реши да отпусне допълнително сумата от над 36 трлн. вона (25,9 млрд. долара) за поддръжка на износа, съобщи президентът на страната Мун Чже Ин на извънредно заседание по икономическите въпроси, свързано с борбата с пандемията от китайския коронавирус.

Коронавирусът засегна 2,7 млрд. работещи по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят. През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие на работа при 195 милиона души, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ).

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света, сочи 34-ият годишен списък на милиардерите по света. Главният изпълнителен директор на Amazon запазва лидерската си позиция за трета поредна година, макар нетното му богатство да се е стопило с 18 млрд. долара. Той вече притежава 113 млрд. долара спрямо 131 млрд. долара миналата година.