2272 микро и малки компании получиха още 18 млн. лв. по COVID мерките

2272 микро и малки компании получиха още 18 млн. лв. по COVID мерките

Още близо 18 млн.лв. (17 911 088) безвъзмездна финансова помощ е изплатена на 2272 български фирми по процедурата за „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това стана възможно, след като първоначално отхвърлените проектни предложения по процедурата бяха преоценени, съобщиха от икономическото министерство. 

Припомняме, че бе сформирана работна група, която преразгледа всички отхвърлени проектни предложения и откри тези, подадени от допустими кандидати, съгласно Условията за кандидатстване и изпълнение, но отхвърлени поради непредставяне в срок или съгласно изискванията на допълнителнителните документи.

По процедурата за осигуряване на оборотен капитал на микро и малки фирми постъпиха общо над 27 000 проектни предложения. Още на първия етап през 2020 г.

бяха изплатени близо 173 млн. към над 21 000 компании.

Първоначално обявеният бюджет по процедурата от 173 млн.лв. беше допълнително увеличен, за да може останалите отхвърлените първоначално проектни предложения, да бъдат преоценени и финансирани. Така с допълнително одобрените от преоценката проекти по процедурата са финансирани

общо 23 438 предложения

с обща стойност на безвъзмездната помощ в размер на над 190 (190 515 032) млн. лева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов, подчерта, че само за последната седмица българският бизнес е подпомогнат с над 27 млн. лв. по различни процедури за преодоляване на икономическите последствия от пандемията, изпълнявани от Министерството на икономиката. „По преоценката на микро и малки компании са изплатени близо 10 млн.лв. , а по процедурата в подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки, изпълнявана съвместно с НАП, са преведени близо 7 млн.лв. към фирмите. Допълнително за последната седмица ББР е потвърдила кредити за близо 10 млн. лв.", обобщи той. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.