Снимки

Стари навици от времето на соца не са съвсем забравени. Наред с фалшивите новини понякога сее премълчаването на информация. Навремето ни лъжеха за гниещия капитализъм и успехите на родната икономика. Сега пък пробват да ни баламосват със съдържанието на всичко, което слагаме на трапезата си.

След Чернобил ни успокояваха, че радиацията е ниска и няма нищо страшно. Народът рупаше марулите, полети обилно със стронции и какви ли не други радиоактивни елементи. Червената върхушка обаче си похапваше чиста храна, доставена откъм гнилия капитализъм. Сега през юли ни успокояваха, че продукти с яйца с фипронил от холандските кокошки не е констатиран в България. После се оказа, че цял половин тон, и то още през март, е доставен у нас и голяма част от него е използвана от хранителната индустрия. Останали само 64 кг. За почти 5 месеца 2 завода са ползвали 435 кг от германския яйчен прах, произвели са 25 т сладолед и 9 майонеза. Сега се оказва, че от тези количества почти нищо не е било продадено досега, т. е. не сме го изяли? И всичко е изтеглено от пазара. Направо като джакпот от тотото.

Късмет ще ни трябва и защото по закон проби от блокираните партиди от храните с фипронил трябва да бъдат изпратени в лаборатория, което пък е задължение на производителите. В България обаче няма лаборатория, която да хваща опасното вещество. Каква е гаранцията дали изобщо и какво ще се изпрати в чужбина?

Да си спомним, че цялата работа у нас с фипронила тръгва от сертификат, придружавал партидата с яйчения прах от производителя в Германия. Според написаното в него всичко е наред. Чак на 18 август обаче се оказва обратното. Не бива да забравяме и друго - за фипронила в Западна Европа стана ясно в средата на юли. Известно е, че от там в България се доставят големи количества яйчен прах, използван от производителите на храни у нас. Тогава защо още преди повече от месец някой не се сети да направи проверка на внесената суровина, а само се предоверяваме на сертификатите. Какво като са от Германия?

В такъв случай какво още можем да очакваме или по-добре е първо да се запитаме - колко неща сме изяли и изпили с разни вещества, за чието използване в хранителната индустрия се говори с половин уста.

Може би пък има надежда нещата да не са толкова страшни? Хората са най-бързо приспособяващите се бозайници на Земята, твърдят учени. Най-най, ама по-добре да не ни гощават с храни с фипронил. Въпросният химикал се използва и за препарати срещу хлебарки и въпросните гадини умирали, нищо че също били много издръжливи. Хайде засега да не се опитват да видят дали можем да издържим колкото тях.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.