Снимки

- Г-н Гечев, преди няколко дни видяхме пореден случай на насилие над животно, след като котка бе умъртвена публично по най-жесток начин. Увеличават ли се тези деяния?

- Не може да се каже дали има тенденция на увеличаване или намаляване на случаите на насилие над животни. Сигурен съм, че е имало такива и преди години, но общественото внимание не беше насочено към тях. Положителното е, че все повече се дава гласност. Обществото вече показва абсолютна нетърпимост към подобен род издевателства. Сигурен съм, че за в бъдеще тези случаи ще започнат да намаляват, защото са неприемливи. Жалко е, че в много места в страната насилието над животни дори се смята за норма на поведение. Имам предвид сред маргиналните групи. Става дума за хора с по-ниско образование.

- Как си обяснявате това поведение, стана едва ли не норма подобни клипове да се качват във „Фейсбук“?

- Това са хора с изключително ограничен интелектуален капацитет. Да се похвалиш във „Фейсбук“, че си заколил котка или че си насъскал кучето си срещу някого е нелепо. Явно у нас има много хора, които смятат, че по този начин привличат внимание. Това всъщност е единственият им начин да ги забележат.

- Едва ли тази агресия обаче е резултат само на интелектуалния капацитет.

- Причината е, че у нас няма модели за подражание, които да налагат една друга ценностна система. Основните стълбове, които трябва да налагат норма на поведение, като училището, семейството и църквата, от години не работят. Затова подрастващите търсят други модели на поведение. Гледат телевизия, по която непрекъснато се излъчват фирми, в които доминира насилието. Всичко това има влияние върху подрастващите.

- Случаите на жестокост не са никак малко. Наскоро имаше двама арестувани младежи за обесване на куче. Какво се случи след това?

- Така и не се разбра дали кучето е обесено по поръчка на собствениците или тези хора просто са искали да се изгаврят. Но това е пореден брутален случай на насилие над животни и то извършен от непълнолетни. Това е много притеснително.

- Кажете какво сочи статистиката, колко такива случаи на насилие има регистрирани у нас?

- Нямам информация, защото статистиката се води от МВР. Оттам могат да кажат колко са регистрираните сигнали и досъдебните производства, образувани по тях. Хубавото е, че от време на време областните дирекции изнасят подробности за отделни случаи, както беше със случая в село Оборище, където беше обесено домашното куче. Важно е тези престъпления да бъдат разкривани и виновниците да са наказвани.

- Какво трябва да знаят хората, когато са преки свидетели на насилие над животно, разбира се, ако не разберем за това от социалната мрежа?

- За съжаление получаваме много сигнали, които или са анонимни, или без никаква конкретика. В крайна сметка органите, които разследват такива престъпления, са полиция и прокуратура. Така че трябва да подадете сигнал на 112. За съжаление обаче често оттам не приемат адекватно сигналите. Затова хората трябва да бъдат настоятелни и да обяснят, че това е престъпление. Следващата стъпка е да се свържат с дежурен прокурор в районната прокуратура, ако има категоричен отказ да бъде регистрирано престъплението от полицията. Затова не бива да сме толерантни към подобни брутални действия. Хората не бива да мълчат, само така полицията ще си върши работата.

- Какви присъди обаче има издадени дотук, има ли напредък в тази посока?

- За съжаление много малко са ефективните присъди. На мен ми е известно само за две - затвор от по 3 месеца. Но наказателният ни кодекс е написан така, че ако при престъпление с наказание до 3 години, извършителят е с чисто криминално минало, веднага се преминава или към условна присъда, или глоба. Това е много притеснително, защото така на улицата остават доказани престъпници. В случая с Бургас е по-различно, защото извършителят е с една условна присъда. Самото му деяние показва, че от условните присъди няма особена полза. Мястото на този човек не е на улицата, защото той ще продължи да върши престъпления, докато накрая не посегне на някое дете. Такива хора са опасни за обществото.

- Къде сме ние в сравнение с други европейски страни по отношение на случаите с насилие, но и с издадени присъди?

- България беше последната държава в Европейския съюз, която инкриминира насилието над животни през 2011 година. Дотогава убийства, осакатявания, издевателства над животни се смятаха единствено за административно нарушение. Нямаше никакви санкции. За първите пет години, откакто работят текстовете в наказателния кодекс, не може да се каже, че има огромен ръст на регистрираните престъпления, просто защото тепърва полиция и прокуратура трябва да разберат, че това е престъпление, на което трябва да се обърне внимание. По принцип у нас не се гледа много сериозно, ако не става дума за тежко криминално престъпление. А статистиките навсякъде по света показват, че хора, посегнали над животни, са склонни да посегнат и на човек. Това, че някой изпитва удоволствие от издевателството над животно, означава, че има нещо сбъркано в него. В други страни разбира се, санкциите са много по-високи. Достатъчно е да посочим една съседна Гърция, където глобите могат да достигнат и до 30 000 евро. Разбирате, че разликата е огромна. Едва ли хората там са кой знае колко по-богати, за да си позволят да платят такава санкция, но съдът им е безкомпромисен в такива случаи.

- Това означава ли, че би трябвало и у нас да се върви към драстично завишение на глобите?

- Това се отнася за всички санкции. Несериозно е човек да бъде санкциониран с 1000 лева за подобно деяние. Нужно е не само да се завишават санкциите, но и да има събираемост. Когато говорим, че не стигат парите за разследване, за оказване на помощ на животните, то е точно защото няма събираемост на глобите.

- Промени ли се изобщо нещо след създаването на зоополицията у нас, има ли ефект?

- Не мога да кажа точно, че у нас има действаща зоополиция. Миналата година беше направена първата стъпка за създаване на зоополицията с една заповед на министъра на вътрешните работи,с която се нарежда на директори на областни дирекции да назначат свои служители, които да разследват престъпления над животни. От ам насетне имаше още много какво да се свърши. Тези хора на първо място трябва да получат своята длъжностна характеристика - да е ясно с какво точно се занимават. Идеята беше зоополицаите да се занимават само с това и да имат набор от знания, които да споделят със своите колеги. Много неща трябва да се свършат още. Едно от тях е, че трябваше да се подпише едно споразумение между МВР и министерството на земеделието и храните за начина, по който контролните органи си взаимодействат. То още не е подписано. Има подаден текст от наша страна, заедно с екипа на евродепутата г-н Емил Радев още в началото на годината, но нещата са до никъде.

  • - А когато говорим за насилие над животни, не трябва ли все пак да промени и манталитетът ни?

- Точно така. Но за да се промени манталитетът ни, са нужни модели за подражание, както казах. Съответните институции трябва да възпитават младите хора. Ако насилието над животни е неприемливо за обществото ни, то нормата трябва да се прилага.

  • - Наскоро посетихте парка „Белица“ и беше извършен медицински преглед на мечките там. Какво установихте?

- По-голямата част от тези животни са бивши танцуващи мечки. Останалите или са конфискувани, или отглеждани в много лоши условия. Повечето от тях вече са на възраст и имат нужда от по-специални грижи. Миналата седмица проведохме ветеринарно-медицински преглед за тези, които имат по-специални ставни проблеми. В парка колегите се стараят да полагат добри грижи за тях.

 

Визитка:


Роден е през 1976 г. в София

Завършва английска филология в Софийския университет

Ръководител е на отдел "Комуникации" в българския офис на международната природозащитна организация "Четири лапи"

 

Снимка: Личен архив

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.