Снимки

Единадесет нови лекарства за онкологично болни ще бъдат отпуснати през тази година. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на седмичния парламентарен контрол в Народното събрание. Националната здравноосигурителна каса ще заплаща стойността на 6 иновативни молекули за лечение на ракови заболявания на кръвта и 5 прицелни молекули за терапия на солидни тумори, добави той.

Държавата има сериозно отношение към пациентите с онкологични заболявания, подчерта министър Ананиев и посочи, че данните в световен мащаб показват, че след сърдечно-съдовите заболявания

ракът продължава да е втората

по честота причина за смърт

от хронични неинфекциозни болести. България не прави изключение, добави още той.

Министър Кирил Ананиев обяви, че ще сформира работна група от лекари и икономисти, която да обмисли и прецени нуждата от създаване на национална онкологична стратегия. Ако работната група прецени, че има място за такава стратегия, поемам отговорността да работя по нея, допълни министър Ананиев.

Към момента в страната ни няма изготвена Национална онкологична стратегия. Има обаче Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., в която са застъпени и злокачествените заболявания.

Министър Ананиев е депозирал в парламента единен стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението й.

Основната му цел е стабилизиране на финансовото състояние на болниците чрез общи правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки и отчитане на дейността, обясни министър Ананиев. По думите му този стандарт и новият здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще представляват финансовата конституция за лечебните заведения. Министър Ананиев изрази убеждението си, че документът ще се ползва дори и от частните болници.

В понеделник той ще се срещне с кмета на Перник, за да

обсъдят състоянието на

лечебните заведения в града.

Здравният министър посочи, че е изготвен и оздравителен план. По предварителни данни общите задължения на белодробната болница там са 483 хил. лв., като от тях 241 хил. лв. са просрочени. До момента лечебното заведения е поискало от Министерството на здравеопазването 761 хил. лв. за медицинска апаратура и пречиствателна станция за отпадни води, но не е постъпило искане за средства за ремонт на сградата и на отоплителния котел, каза министър Ананиев.

По предварителни данни общите задължения на белодробната болница са 483 000 лв., като от тях 241 000 лв. са просрочени, посочи още министър Ананиев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.