Спасяват „вечния длъжник“ с 10 години абсолютна давност

Пазят борчлиите от продан на безценица

Спасяват „вечния длъжник“ с 10 години абсолютна давност

Въвеждане на 10 годишна абсолютна давност за всички борчове ще спасява „вечния длъжник“ у нас. Такава поправка в Закона за задълженията и договорите са внесли депутати от ГЕРБ начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов заедно с цял пакет поправки в ГПК и други закони. В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит, уточняват в мотивите си вносителите. Това водело до все по-голямо затъване на борчлиите, с което нито можели да си стъпят на краката, нито да се издължат.

По принцип в закона има въведени пет и тригодишна давност за различни видове дългове, но тя се прекъсва при предявяване на иск или възражение или с предприемане на действия за принудително изпълнение от страна на кредитора. Със задвижването на такава процедура пък започва да тече нова давност и така спиралата може да продължава до безкрай. Чрез въвеждането на 10-годишен давностен срок за погасяване на публични и частни задължения на физическите лица ще се даде шанс на гражданите да започнат от нулата, на чисто да градят своята семейна икономика, подчертават още вносителите. Освен това абсолютната давност нямало да отмени сегашната пет и тригодишна за отделните борчове. Според вносителите избраният 10-годишен срок нямало да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той бил достатъчен за събиране на вземанията.

Това не е първият опит, при който ГЕРБ се опитва да въведе процедурата на личния фалит, но до момента до окончателно приемане на текстовете така и не се стигаше

С поправките в ГПК пък се предвижда процедура, при която да се предпазят борчлиите от продажба на запорираното им имущество от продан на безценица. За вещи над 5000 лв., автомобили, кораби и самолети се въвежда правилото за задължително назначаване на вещо лице. Освен това се вдига и началната продажна цена при търговете - от сегашните 75% на 85% от стойността, а при следващи търгове тя няма да може да пада с повече от 10%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.