Снимки

Генетичните тестове, макар и да не са задължителни за бременните, се препоръчват, тъй като разкриват редица рискове за здравето на детето – от заболявания, като различни тежки анемии, до малформации. Препоръчва се на всяка жена да бъде направен биохимичен скрининг (за хромозомни аномалии на плода)– изследването е за собствена сметка. Прави се ранен скрининг – 11–13 седмица и късен скрининг – 16–19 седмица. В България те не се поемат нито от здравната каса, нито от програмите за детско и майчинско здраве.

Бъдещата майка и бебето са под постоянно лекарско наблюдение през 9-е месеца. Когато тестът покаже бременност е редно първото посещение при акушер-гинеколог да стане до 12-а гестационна седмица.

До 32-а седмица женска консултация се прави веднъж месечно, а от 32-а до раждането - 2 пъти месечно. При всяко посещение се проследява теглото, кръвното налягане, обиколката на корема и фундуса на матката. След 28 г.с. се слушат и детските сърдечни тонове. Ако жената преносва – 7 дни след определения термин консултациите при лекаря са всеки ден и се слушат тоновете на бебето.

По време на бременността лекарят води т. нар. обменна карта, наричана още картон. В нея той вписва всички резултати от проведените изследвания, кръвната група, как е протекла бременността, ако има странични заболявания. Един месец преди термина жената получава от лекаря обменната карта, която трябва да носиш със себе си при постъпване в болницата, където ще ражда.

По време на бременността се правят 2 пъти задължителните ехографските изследвания - при регистриране на бременността и през 20 седмица. При необходимост се прави трето между 28 и 32 седмица. Още при регистрацията на бременността се пуска пълна кръвна картина за захар, СУЕ, урина, васерман, австралийски антиген, кръвна група, влагалищен секрет и цитонамазка. В периода 17-20 седмица се прави отново за ПКК, кръвна захар, урина, антитела при Rh отрицателна майка и Rh положителен баща. От 29-32 седмица се изследва ПКК, кръвна захар, урина, антитела при Rh отрицателна майка и Rh положителен баща. През 34 седмица се взима за изследване влагалищен секрет, а към 37-а ПКК, кръвна захар, урина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.