Снимки

 

Средно годишно около 4 000 куб м дървесина става жертва на бракониерска сеч на територията на Старозагорска област, едва половината от извършителите са обложени с наказателни постановления, призна директорът на регионалната дирекция по горите инж. Петър Заяков. Около 270 са въоръжените горски стражи, които имат грижата за опазването на над 170 000 ха гори, броят им е недостатъчен , за възпиране на предимно ромските набези. В годишен план се издават между 800 и 1000 наказателни постановления, но събираемостта на глобите е в рамките на една четвърт. В малка степен помага конфискацията на коне, каруци , автомобили и моторни резачки, по-голямата част от тях биват изкупувани обратно на търговете, организирани от РДГ-Стара Загора. Почти 10 години след големите летни пожари през 2007 г. все още личат следите от огъня в местността Магарешка поляна над ромския квартал Лозенец. Огънят тогава е нанесъл поражения върху 1 500 дка 40-годишна гора за две години от това място са били отсечени и продади 9 700 кубика дървесина. Получените от продажбата 390 000 лв са били инвестирани в залесяване, но върху 290 дка фиданките не са се прихваналии ще се налага повторно засаждане.Сходна е ситуацията и с опожарените по онова време 5 900 дка в землищата на селата Оряховица и Дълбоки.От пожаришата там са били добити 50 000 куб м дървесина, а приходите от продажбите надхвърлили 2,2 млн лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

€400 млн. евро в хазната от международен туризъм за първото тримесечие

Близо 400 млн. евро са приходите от международен туризъм през първите три месеца на тази година. Това показват данни на Българската народна банка (БНБ), съобщени от Министерството на туризма. Отчетеният ръст пък е в размер на 10,7% спрямо периода януари-март година по-рано.

По подозрение в неплатежоспособност ни спират нета и за висяща сметка към друг доставчик

Спират ни телевизията и интернета, ако не сме си платили например телефона към друг оператор. На подобна неравноправна клауза са се натъкнали експертите от Комисията за защита на потребителите (КЗП), заяви шефът на ведомството Димитър Маргаритов.

Така се оказва, че можем да останем без дадена услуга, ако фирмата, на която сме абонати ни е заподозряла в неплатежоспобност.

Eмблематичният форум се провежда за първи път в България

Варна събира над 300 изявени световни компании в морския бранш

Eмблематичният форум се провежда за първи път в България

Варна събира над 300 изявени световни компании в морския бранш, които ще участват в Седма международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018".