222 млн. лв. е кредитната линия между България и Европейския съвет за преструктуриране

222 млн. лв. е кредитната линия между България и Европейския съвет за преструктуриране

Кредитната линия между България като кредитор и Европейския съвет за преструктуриране (ЕСП) като кредитополучател възлиза на 113,499 млн. евро или 222 млн. лв. Това стана ясно, след като НС ратифицира подписаното през октомври от кабинета Споразумение.

То е част от ангажиментите на страната във връзка с членството ѝ в банковия съюз, по-специално в Единния механизъм за преструктуриране. Съгласно него всяка участваща държава членка предоставя национална кредитна линия за подкрепа на националното си подразделение в Единния фонд за преструктуриране (ЕФП) в случай на недостиг на средства за финансиране на преструктурирането само на банки в съответната държава.

Сумата от 222 млн. лв.  съответства на дължимите от българските банки вноски ЕФП за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2023 г. Вероятността националната кредитна линия да бъде активирана е минимална предвид това, че може да бъде използвана само в краен случай, когато са изчерпани всички други източници на финансиране, включително изискванията за преобразуване и отписване на собствен капитал, наличните средства в националните подразделение и в общото подразделение на ЕФП, както и капацитетът на ЕСП да ползва заеми от външни източници.

Такава система от национални кредитни линии гарантира защитата на данъкоплатците и е фискално неутрална в средносрочен план, тъй като банковият сектор на съответната страна-членка е отговорен за погасяване на сумите, изтеглени по кредитната линия.  

Кредитната линия ще бъде активна до края на декември 2023 г. или до по-ранното въвеждане на защитен механизъм, чиято прогнозна дата е до края на 2021 г. След съответната дата споразумението за кредитна линия се прекратява и отпада ангажиментът на страната за заемно финансиране при необходимост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.