Снимки

18 лева ще ни струва това лято сянката на плаж „Слънчев бряг-север“, т. е. 9 лева трябва да дадем за чадър и още толкова, ако искаме да лежим на шезлонг, а не директно върху пясъка. За двама сметката скача на 27 лв. заради допълнителното легло. Това става ясно от вчерашното заседание на правителството, по време, на което министрите са определили концесионерите на четири плажа по Южното Черноморие. Договорите са сключени за срок от 15 години.

За плаж „Росенец-север“ концесионерът се задължава да предлага в зоната за платени плажни принадлежности цена за един чадър от 10 лв. и за един шезлонг също от 10 лв. Само след няколко месеца туристите, които ще събират тен на плаж „Св. Влас - болницата“ ще трябва да вадят от джоба си по 7 лева за чадър и шезлонг. На „Несебър-юг“ пък цената им ще е по 8 лв.

Така, ако теглим чертата, то

 

сметката излиза доста солена

 

ако всеки ден даваме по около трийсетачка, за да почиваме на родната ивица. Отделно пък, решим ли да си поръчаме коктейл от бара или нещо за ядене, то ще трябва да бръкнем още по-дълбоко в джоба си.

Според думите на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов тези цени продължават да правят България неконкурентоспособна като дестинация. „Продължава тази погрешна политика за отдаване на плажовете на концесия срещу заплащане на сянката. Това е нещо, което не само не го прави конкуренцията, но не го и правят хотелиерите, тъй като те не събират пари за чадър, когато спим в в хотела“, категоричен бе Драганов. Той даде за пример столичният булевард „Витоша“ и обясни, че като седнем на кафе не плащаме допълнително за стол и чадър.

Експертът уточни, че тези цени са една от причините, които гонят българина от родното море и повечето наши сънародници се отправят към плажовете на Бяло море. За никого не е тайна, че в южната ни съседка можем да лежим цял ден под чадъра, ако си поръчаме нещо за пиене или хапване. И тази тактика на гърците явно се оказва печеливша, тъй като миналата година

 

1 млн. българи са избрали Гърция за своята почивка

 

сочат данни, цитирани от Драганов.

Той добави, че тези цени са проблем и за чужденците, тъй като 25-30 лева струва едно легло в двойна стая.

От решенията на МС става ясно още, че за концесионер на морски плаж „Росенец-север“, община Бургас, е определен „Хермес Солар“ ООД, на плаж „Св. Влас - болницата“, община Несебър - „Тера Тур Сервиз“ ЕООД, на плаж „Слънчев бряг - север“, община Несебър - „Голден сендс бийч“ ООД, и на плаж ,,Несебър - юг“, община Несебър - „Ауто Фактор“ ЕООД.

Размерът на концесионното плащане за всяка година пък се определя според специална методика, определена от правителството. За плаж „Росенец-север“ сумата е 12 092,40 лв. с ДДС, за плаж „Св. Влас-болницата“ - 64 807,45 лв. с ДДС, за „Слънчев бряг -север“ - 1 664 784,18 лв. с ДДС и за ,,Несебър-юг“ - 320 756,11 лв. с ДДС.

Средствата поддържането на плаж „Росенец-север“ са в размер на 20 000 лв. без ДДС. За инвестиции за целия срок на концесията за подобряване на пешеходния достъп до морски плаж „Св. Влас - болницата“ са планирани 272 000 лв. без ДДС. Сумата за подобряване на облика на морски плаж „Слънчев бряг-север“ е 12 567 875 лв. с ДДС. Инвестициите в мерки за опазване на околната среда и защитените територии на плаж ,,Несебър-юг“ пък са 4 891 749 лв. с ДДС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От днес сиренето в мандрите само от мляко

Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

АПИ стартира търгове за ремонт и поддръжка на републиканските пътища

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител за поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно – възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища за следващите 5 години.

630 снимки се състезават във фотоконкурс за Дунав

630 снимки, направени по поречието на Дунав, се състезават във фотоконкурса  на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“. Те бяха получени в периода от 3 май до 15 юни на електронната поща на министерството и сега предстои да бъдат избрани най-добрите от тях. Инициативата е посветена на Международния ден на р. Дунав, който се отбелязва на 29 юни.