Снимки

С опасни нива на радиация, разредена атмосфера и ниски температури, първите заселници на Марс, ще трябва да се трудят с ръцете си, за да оцелеят. Дори и да може да издържат на тези тежки условия, какво ще ядат? Проучвайки как хората биха могли да живеят далеч от Земята, учени се опитват да отглеждат картофи в условия близки до тези на Марс, на Земята. Като първите резултати са положителни.

Инициативата наречена „Проект картофи на Марс”, бе стартирана от Международния център за картофи (CIP) през февруари миналата година. CIP в партньорство с НАСА и почва от пустинята Pampas de La Joya в южната част на Перу, която е описвана като много суха и най-близка до почвата на Марс.

Идеята е да се разбере по-добре как картофите може да се отглеждат на Марс, но също така, да се разбере, дали те могат да виреят при екстремни условия на Земята. Ако е така, резултатите от изследването може да имат положителни последици за сигурността на храните и глада по света, предизвикани от промяната на климата.
 

 

 

За целта, екипа изградил херметически затворен контейнер вътре в CubeSat, който симулира условията на Марс. Учените използват сателита, защото предоставя затворена среда, в която да се проведе експеримента. Вътре те поставят светодиод, който да симулира слънчевата радиация на планетата, както и вграждат контролери за промяна на температурата в съответствие с цикъла на деня и нощта на Марс, регулирайки на налягането на въздуха и нивата на кислород и въглероден двуокис.

”Ако културите могат да понесат екстремните условия, на които ние сме ги изложи в нашия CubeSat, те имат добър шанс да растат на Марс”, казва Хулио Валдивия-Силва, изследовател в проекта. „Ние ще проведем няколко експеримента, за да разберем кои сортове картофи се справят най-добре. Искаме да знаем какви са минималните условия, от които се нуждае картофа, за да оцелее.”

Работата на екипа през последната година показва, че картофи, отгледани в CIP са се прихванали и могат да растат в пустинната почва в CubeSat. Един от най-добре представилите се сортове е разработеният за отглеждане в субтропичните низини и наскоро въведен в крайбрежните райони на Бангладеш, където почвата е с високи нива на соленост. Дали картофите ще се превърнат в жизнеспособен източник на храна за бъдещите изследователи на Марс, ще са нужни допълнителни проучвания, но изследователите вече са обнадеждени от първоначалните положителни резултати.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Google актуализира Street View за България

Google пуска колите си отново по улиците на страната, за да актуализира локалните данни в популярното приложение Maps. Този път ще се фокусират върху получаване на по-актуална информация за свързването на пътища между градовете.

Samsung нова версия своя лаптоп таблет

Процесори от Intel и задна камера за новия Chromebook Plus

Samsung нова версия своя лаптоп таблет

Samsung представи втора версия на преносимия си лаптоп / таблет Chromebook Plus. V2 запазва 360-градусовата панта за режим таблет или лаптоп, разполага със стилус за писане на бележки или рисуване по сензорния екран и предлага разширение на паметта на съхранение с microSD карта.

Магнитно мастило задвижва предметите

3D отпечатани магнитни предмети променят формата си

Магнитно мастило задвижва предметите

Скоро, ще е възможно, малки, свиващи се, биомедицински роботи да се придвижват в човешкото тяло, без да бъдат прикрепени към външно захранващо или управляващо устройство. Наскоро учени постигнаха това, благодарение на технология за 3D печат, с която произвеждат устройства, реагиращи на магнити.