Снимки

Компанията „Монтюпе” представи в екоинспекцията в Русе програма за решаване на проблема със замърсяването на въздуха в града. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Това е първият ангажимент, който френският инвеститор и собственик на завода за автомобилни части в Русе изпълнява след срещата неотдавна с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Тогава ръководството на предприятието се съгласи да направи инвестиция за 5 милиона евро, за да се гарантира качеството на въздуха в региона и да се създаде здравословна среда за работниците.

С внесеното предложение дружеството се задължава да изпълни поредица от технически решения в краткосрочен план, които не са свързани с процедурата за промяна в комплексното разрешително. Мерките са свързани с осигуряване на обмен на въздуха в халетата най-малко 3-4 пъти на час чрез монтиране на водни охладители, локални и общообменни аспирации. От дружеството трябва да се съобразят с изискването емисиите да се обхващат в максимална височина и да се отвеждат към биофилтъра.

Предвижда се и разработване на цялостен проект за отопление, вентилация и климатизация на халетата с нова аспирационна и вентилационна система. Срокът за представяне в екоинспекцията е септември тази година.

Инвеститорът трябва да проучи системи за собствен мониторинг за отчитане на замърсителите в границата на работната площадка. Информацията ще се предава оn-line в реално време на страницата на екоинспекцията. Видът на техниката и методите ще бъдат избрани от РИОСВ и заплатени от инвеститора.

След множество сигнали от граждани за замърсяване на въздуха в Русе и извършени от екоинспекцията проверки и замервания на „Монтюпе” бе наложена глоба в размер на 450 000 лева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Водата по-евтина за бедните

Бедните ще получават определени количества вода на по-ниска цена. Това предвижда обсъжданият в момента нов специализиран закон за ВиК сектора, в който ще бъдат разписани и правилата за осигуряване на услугата за социално слабите потребители, научи „Монитор”.

190 лв. обезщетение за убито животно с чума (ОБНОВЕНА)

С по 190 лв. за всяко евтаназирано животно ще предложа да бъдат обезщетени стопаните от засегнатите от чумата по дребния рогат добитък населени места в Странджа. Това каза по бТВ днес земеделският министър Румен Порожанов във връзка с предприетите мерки за ограничаване на епидемията от чума в 2 общини в Югоизточна България - Болярово и Елхово. В събота бе решено сумата да е 150 лв., припомни той и добави, че решението най-вероятно ще бъде взето на заседанието на правителството в сряда и за това изплащането на обезщетенията ще започне след това.в.

От 1 януари ще има и уикенд винетки

С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки, които ще улеснят пътуващите през почивните дни, това каза в сутрешния блок на Нова ТВ инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).