22 родни фирми в топ 500 на най-големите фирми в ЦИЕ

22 родни фирми в топ 500 на най-големите фирми в ЦИЕ

22 са българските фирми, които участват в топ 500 на най-големите компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Класацията ЦИЕ Топ 500 дава поглед върху бъдещето и обобщава икономическата активност на региона за предходната година. Освен това, то показва състоянието на 500-те най-големи компании в ЦИЕ и техния оборот.

В новата годишна класация попадат 22 компании от България, което е с 4 повече спрямо предишната класация. Това отрежда 7-а позиция на нашата държава сред всички проучвани 12 държави от Източна и Централна Европа. Начело е Полша със 161 компании в Топ 500, следвана от Чехия (със 77), Унгария (с 68) и Румъния (с 56 компании). Пред нас са още страни като Словакия (с 35) и Литва (с 26 компании в престижната класация).

Според данните оборотът на включените в класацията 22 български компании е достигнал 20,748 млрд. евро през миналата година, а нетната печалба е на стойност 816 млн. евро. Броят на заетите лица в тези компании е 32 810 души, което обаче е едва 1,1% от работната сила в нашата държава и по този показател България заема последното място сред останалите страни от Централна и Източна Европа.

България е една от 4-те държави в класацията, която е увеличила броя на компаниите, влизащи в ЦИЕ - Топ 500, като спрямо година по-рано техният брой се е увеличил с 4. По-голямо увеличение (със 7 до общо 15 компании) е отчетено единствено в Сърбия, докато увеличението в Литва е съшо с 4 (до общо 26 компании), а Хърватия е добавила една компания към тази класация (до общо 14).

Новата годишна класация, изготвена от голяма международна компания, специализирана в кредитното застраховане и оценката на риска, отразява трудностите, породени от коронавирусната пандемия, като показва и как компаниите се нагаждат към новата ситуация.

Статистиките показват, че макар компаниите да са се приспособили добре към пандемията през 2020 г., то тогава техният оборот спада с 3,3 на сто до 667 млрд. евро. Въпреки че много от тях не биха се справили с последващи налагания на локдаун и ограничителни мерки без държавни субсидии, за други пандемията от COVID-19 беше период на печалби и просперитет, става ясно още от проучването.

"Кофас" прогнозира, че осредненият икономически растеж на страните от ЦИЕ ще достигне 5,4% през тази и 4,7% през 2022 г., но предупреждава, че страни с много ниско ниво на ваксинация срещу COVID-19 като България, Румъния и някои други балкански държави могат да понесат нов пандемичен удар, който вече изглежда е факт поради нарастващия напоследък брой на новите случаи на коронавирус.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.