Снимки

Доброкачествен тумор бе отстранен при операция през носа на 42-годишен мъж в УМБАЛ „Св. Георги”, съобщиха оттам. Образуванието е било голямо буквално колкото круша и е било с размери 7,5 см дължина и 3,5 см широчина, като е заемало цялата носна кухина на пациента.

Такава ендоскопска операция за премахване на ангиофибром се прави за първи път в Интегралния център на университетската болница в Пловдив, съобщи шефът на здравното заведение и ръководител на екипа хирурзи, оперирали тумора, проф. д-р Карен Джамбазов, който е и ръководител на Катедрата по УНГ в Медицинския университет в Пловдив.

Пациентът с тумора в носа бил насочен към пловдивската „Св. Георги” от друга клиника в страната. Причината е, че Интегралния център на болницата е единственият у нас, който разполага с техника за високоспециализирана ендоскопска ендоназална хирургия. Мъжът от дълги години не можел да диша през дясната носна половина, намалено обоняние, периодично кръвотечение от носа. Туморът му е заемал цялата носна кухина, като е започнал да слиза и назад в устната кухина, избутвал е околните структури, носната преграда и синусите от дясната страна.

Проф. д-р Карен Джамбазов

Операцията му продължила три часа, като първоначално с ендоскоп били идентифицирани залавните места на тумора, уточни проф. Джамбазов. Размерът на образуванието постепенно бил намален с помощта на каутеризация – процес на разрушаване на тъкани чрез термично, химично, електрическо или лъчево обгаряне. Открито било типичното място на този тумор – в задните отдели на носната кухина, като била идентифицирана основната артерия, която го захранва. След нейната каутеризация постепенно туморът бил освободен от всички структури, които го придържат, и бил изваден през носа.

Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки и имат локален деструктивен растеж, уточни проф. Джамбазов. Затова на пациента не предстоят други операции или терапии. До 48 часа след операцията той ще бъде изписан от болницата.

Проф. Джамбазов е работил в екип с д-р Марин Даракчиев, УНГ специалист и директор на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”, д-р Александрина Топалова, специализант по УНГ болести, и мед. сестра Славка Щерева. Операцията била направена в рамките на 3-дневен курс за следдипломна квалификация на млади специалисти по ушно-носно-гърлени болести. Другите операции в рамките на курса били на слъзните пътища, както и били извършени интервенции на пациенти с полипози и хронични синузити. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.