Снимки

От следващото лято морските ни плажове вече трябва да се категоризират и е възможно да получат звезди, подобно на хотелите, предвиждат предлаганите промени ма Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. До средата на юли бъдещата редакция на нормативния документ е пусната за обществено обсъждане.
Пясъчните ивици по морето ни ще се категоризират по 4 основни критерия. Първият е

географското разположение на морския плаж

Вторият е степента на урбанизация на териториите, прилежащи към него. Третият, която се предлага са природно-климатичните и екологичните характеристики, влияещи върху посещаемостта. Последният включва близостта на морския плаж до туристически обекти или групи от такива, се предлага още в законопроекта за промяна на ЗУЧК.
Както „Монитор” вече писа, с редакцията на закона се иска да се даде право на министър да групира морските плажове по функционален признак и въз основа на техни характеристики и от значение за възможните начини за ползване. Предлага се плажовете по Черноморското крайбрежие

да бъдат разделени на 4 групи

В първата ще влизат, разположените в урбанизирани територии. Във втората ще са намиращите се в неурбанизирани зони, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги. Третата са плажовете извън чертите на населените места и далеч от туристически обекти, включително урбанизирани територии и/или къмпинги. Последната, четвърта категория се предлага да бъде отделена от плажовете с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.
Във всяка от групите ще има и по 3 подгрупи, е записано още в законопроекта за промените. Те също ще се определят от туристическия министър въз основа на 7 показателя, включващи легловата база в близките селища, възможния максимален капацитет на плажа, преобладаващия релеф на брега до плажа откъм сушата, изградената в близост инфраструктура, вида на морското дъно, екологичната характеристика на ивицата, както и други, оказващи съществено значение за използването на плажа.
Исканите законови промени предвиждат категоризираните плажове да бъдат

вписвани в публичен електронен регистър

поддържан от министъра на туризма. Предлага се още категоризацията на плажовете да се актуализира на всеки 3 години или преди всяко отдаване под наем или на концесия. В тази връзка се променя и начинът на определянето на минималния размер на концесионните плащания, като те ще се определят, като се отчитат групата, подгрупата и класът на пясъчната ивица.
Промените задължават министъра на туризма в срок от половин година от влизането в сила на промените в ЗУЧК да издаде съответните наредби за класифициране и категоризация на морските плажове. В същия срок се предвижда и влизането в сила на промените в закона след обнародването им.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Британците заделят средно 2272 евро за лятната си ваканция

65% от жителите на Дания страна планират да заминат на ваканция това лято, а след тях се нареждат италианците и испанците (64%), португалците (59%) и британците (58%). Само 51 на сто от французите смятат да заминат във ваканция през лятото, като изпреварват единствено германците, едва половината от които планират летен отдих.

Разликите в бюджета не са свързани с различния стандарт на живот в европейските страни.

Египет очаква през юли нови $2 млрд. от МВФ

Нов транш в размер на 2 млрд. долара от 12-милиардния кредит, одобрен МВФ очаква през юли Египет, сочи съобщение от финансовото министерство, цитирано от „Прайм“.