Битката за шеф на СГС завърши без победител (ОБНОВЕНА)

ВСС не подкрепи нито една от кандидатурите

Битката за шеф на СГС завърши без победител (ОБНОВЕНА)

Предстои насрочването на нова процедура за председателския пост

Битката за председател на Софийския градски съд (СГС) приключи, без да бъде излъчен победител. Съдийската колегия на ВСС не избра нито един от двамата кандидати за поста Светлин Михайлов и Евгени Георгиев, които се бяха самопредложили. И двамата гледат граждански дела. Съдийската колегия трябваше да даде поне 8 от 14-те си гласа за един от кандидатите, иначе по закон процедурата трябва да започне отначало. След 4 часа изслушвания на концепциите, въпроси и отговори, и след това дебати между кадровиците на Темида до избор така и не се стигна. Двама от членовете на съдийската колегия дадоха гласа си за Михайлов, петима подкрепиха Георгиев, а седем гласуваха против и двете кандидатури.

Георгиев бе подкрепен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и верните му поддръжнички в колегията Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова, както и от Красимир Шекерджиев. За Михайлов гласуваха Боян Новански и Севдалин Мавров.

Останалите членове на съдийската

колегия не подкрепиха никого.

Сега предстои насрочването на нова процедура за избор. След провала на опита за избор на председател Михайлов заяви пред журналисти, че няма да се кандидатира повторно, а Георгиев - че ще помисли. СГС е без председател от октомври м.г., когато Калоян Топалов подаде оставка и излезе от системата. Временно съдът се оглавява от Десислава Πoпĸoлeвa.

По време на изслушването на Евгени Георгиев и Светлин Михайлов към тях бяха поставени множество въпроси. Георгиев потвърди изнесената в публичното пространство информация, че е притежател на 58 акции във фалиралата КТБ. По думите му той ги купил през 2008 г. за около 5000 лв. и според него „проблем би било, ако ги бях продал малко преди фалита на банката, но фактът, че съм ги задържал и загубил, значи, че съм направил лоша инвестиция“. На въпрос как ще разсее съмненията за възможен конфликт на интереси при разглеждането на дела за КТБ в СГС, ако бъде избран за негов шеф, Георгиев отвърна: „Не смятам, че притежаването на акции ме обвързва с КТБ.“ А на въпрос как ще обясни, че има разминаване в декларирането на акции през годините, Георгиев се измъкна с обяснението, че вероятно е пропуснал да декларира промяната. Той не отрече, че е имало прехвърляне на негови акции, но инвестиционният посредник не бил му казал.

По време на изслушването стана ясно още, че

Георгиев три пъти е специализирал

в САЩ със стипендии, финансирани от НПО.

Светлин Михайлов пък заяви пред кадровиците, че като ръководител на СГС в периода 2004-2009 г. си е взел поуките от това управление и от допуснатите грешки при оценката на съдии и служители, и предоверяване. Той заяви, че преди избора срещу него е имало поредица от публикации с еднакво съдържание и невярна информация, което се е отразило на здравето му. Категорично отрече внушенията, че има 6 апартамента и е извършил множество сделки.

„Имам 3 имота, само една дарителска сделка от родителите ми, декларираните от мен 1 млн. лв. не са само от покупко-продажба на имоти, но и от даване под наем, хонорари, наследство, лихви по депозити“, обясни Михайлов. Той бе категоричен, че никога не е бил регистриран като търговец и никога не е притежавал акции и дялове в търговски дружества. Проверяван е от НАП и няма разминавания между декларираните приходи и придобитите от него имоти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.