Снимки

Студената пролет и температурните аномалии през зимата ще намалят силно производството на мед у нас, което ще вдигне цената му, научи „Монитор”.

Според Даниела Челебиева, председател на Съюза на българските пчелари в Шуменско заради студената пролет пчелите не могат да събират мед и за да не гладуват, трябва да бъдат захранвани. Това

повишава разходите на пчеларите

и оскъпява продукта.

„Заради лошото време производството на мед може да падне поне с една трета. Вече е ясно, че няма да има акациев мед”, прогнозира тя. От бранша пресмятат, че производството на мед у нас годишно е около 10 000 тона, много трудно обаче може да се установи колко е вносът, основно от Китай и Украйна.

Инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари смята, че търговците вземат от този мед и го разбъркват с нашия или направо го представят за български. „Украинският се продава на едро по 1,65 евро, а китайският - по 1,50 евро. Тези цени са много ниски. Сега дефицитът от наш мед ще увеличи вноса”, прогнозира браншовикът.

Пламен Иванов от Националния браншови пчеларски съюз алармира, че спрямо миналата година пчелните семейства e наполовина по-малко. „Държавата трябва да помогне, защото пчелите не се отглеждат само за мед, а и за да опрашват много земеделски култури. Така се поддържа биоразнообразието. За разлика от други държави, като Германия, САЩ в Скандинавските страни,

в България опрашването не се заплаща

каза още той.

По въпроса за исканите помощи от пчеларите земеделският министър Десислава Танева обясни, че субсидиите за тях ще са такива, каквито са били регулярно всяка година, включително и помощ „Де минимис”, която последните 3 години се дава всяка година. „Нищо извънредно от това, което беше миналата година”, поясни тя.

От началото на пролетта пчелари се оплакаха и от

зачестили случаи на отравяния

на пчели от пръскането на нивите с неразрешени препарати. На въпрос на „Монитор”, от Агенцията по безопасност на храните отговориха, че няма зачестяване на тези случаи от пръскания с химикали, а в повечето случаи се касаело за смъртност, причинена от болестите по пчелите вароатоза и нозематоза.

Бурканче от 250 грама мед добит от екологично чисти райони, известен още като биомед, в най-евтините търговски вериги на

Германия се продава по 2 евро или 8 евро/кг

По нашите магазини обаче цената му е от 29 до 31 лв. за кило. „Обикновено у нас той е внос от Италия или други страни от ЕС, закъдето България експортира мед”, обясни Петко Симеонов, председател на Сдружение за биологично пчеларство и добавя, че няма да е чудно, ако продуктът е наш, но е преопакован и част от него се продава на дребно в България.

Симеонов уточни, че търговците в България изкупуват от производителите меда, сертифициран като биологичен по 6,50 лв. „У нас годишно се добиват около 1000 т от продукта. Основните изисквания за биологично отглеждане на пчели и производство на биомед е да няма около пчелина в радиус от 3 км развито земеделие. За това най-подходящи за целта са планинските и планинските райони на страната - Стара планина, Средна гора, районите на Шумен и Търговище, Странджа, Пирин и Рила”, обясни той.

Консумацията на мед у нас е слаба и за това

над две трети от него се продава в чужбина

Най-много купуват от нас Германия, Франция, Италия. Федералната република е и най-големият износител за трети страни, обясняват родни пчелари. Германците купуват от нас мед в големи тенекии или бидони. След това го преопаковат в малки разфасовки, удобни за продажба на дребно и немалка част от него го продават извън ЕС.

В самата Германия в евтините супери буркан от половин кило обиковен мед върви от 2,69 до 4,69 евро. Върху етикета пише, че продуктът е от ЕС, без да се посочва в кои страни е добит, твърдят запознати.

„Причината да се продаваме много евтино и в големи опаковки е състоянието на бранша”, смята Петко Симеонов и добавя, че. в момента у нас пчеларските организации на национално ниво са над 11.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От днес сиренето в мандрите само от мляко

Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

АПИ стартира търгове за ремонт и поддръжка на републиканските пътища

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител за поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно – възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища за следващите 5 години.

630 снимки се състезават във фотоконкурс за Дунав

630 снимки, направени по поречието на Дунав, се състезават във фотоконкурса  на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“. Те бяха получени в периода от 3 май до 15 юни на електронната поща на министерството и сега предстои да бъдат избрани най-добрите от тях. Инициативата е посветена на Международния ден на р. Дунав, който се отбелязва на 29 юни.