Приходите на 1438 малки и средни предприятия са нараснали с 30 на сто през 2016 г. спрямо предходната година. Това е заявила изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева при обявяването на класация за най-динамичните малки и средни предприятия в България, която е направена сред тези фирми по публични данни, съобщиха от Агенцията.

Фирмите са реализирали приходи за 17.324 млрд. лв., което е 18.4 на сто от БВП за миналата година. Нетната печалба е почти 1.2 млрд. лв., а активите им - 11.7 млрд. лв. От първите десет компании в класацията, шест са базирани в София и по една в Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград. Продажбата на автомобили и части, производство на машини, търговията, транспортът, високите технологии и производството на облекла и текстил са секторите, в които са реализирани най-големите приходи. Търговията реализира ръст от 170.8 на сто, строителството - 150.2 на сто, транспортът - 97.8 на сто, информационните технологии - 91 на сто, облекло и текстил - 68 на сто.

Захариева е посочила, че трябва да се обогатят съществуващите инструменти в подкрепа на засилването на предприемаческия дух сред младите хора и да се гарантира, че програмите остават насочени към развитието на основни умения. Бизнесът иска да се въведе предприемачеството като част от програмите на всички етапи от обучителния процес. ИАНМСП и Министерството на икономиката работят да се опростят и намалят допълнително разходите за процедурите за започване на бизнес, да се намали административната тежест, да се улесни достъпът до финансиране и да се мотивират повече хора да развиват своите предприемачески инициативи. До момента от 187 предоставяни административни услуги, са предложени промени в 113, като от тях 67 броя такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно отпада. 

Мариета Захариева е наградила победителя в класацията - софийска компания, която е реализирала рекорден ръст приходи от 593.60 на сто за миналата година или общо 5.417 млн. лв. В нея са заети 12 служители. Тя е специализирана в изготвянето на цялостна концепция за системи за закотвяне на плаващи съоръжения на различни дълбочини. Участвала е в реализацията на яхтените пристанища Балчик и Созопол, на първото рибарско пристанище в Сарафово и в създаването на първия изкуствен подводен риф в акваторията на българското Черноморие. Компанията е била основният изпълнител в световноизвестния проект "Плаващите кейове" на Христо Явашев - Кристо на езерото Изео в Италия. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България подава писмо за близко сътрудничество с ЕЦБ

Правителството даде днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов да подаде официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) (влизане в банковия съюз, б. Ред.). Това се прави в съответствие с регламент 1024 на Европейския съюз от 2013 г. относно функциите на ЕЦБ по макропруденциалния надзор над банките в общността, поясни след заседанието на кабинета министърът на финансите Владислав Горанов. Това формално решение от днес е в резултат на дългогодишна комуникация между българските власти и страните от eврозоната, Европейската комисия и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединяване на България към eврозоната и на българския лев към механизма ERM-2, каза още финансовият министър. „До няколко часа писмото ще бъде изпратено“, допълни той.

Ръст на кредитите за телевизори и дивани преди Световното

Всяко трето искане за потребителски кредит преди Световното първенство по футбол в Русия е било за покупка на телевизор, сочи проучване на БНП Париба Лични Финанси. Най-много заеми са били теглени за телевизор с диагонал на екрана от 49 инча и HD картина.

Професии изчезват в следващите 20 години, заменят ги други

В близките 20 години ще изчезнат професии - фармацевт-продавач, рецепционист, тексиметров шофьор, барман и др. В същото време ще се търсят специалисти в нови области като - универсален техник, дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирург. Това прогнозира проф. Велизара Пенчева председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев" , съобщи Дарик. Темата на дебата във Видин бе „Пригодност за заетост на завършилите висше образование" .