11 БГ плажа с пет звезди за качество
2

От общо 238 ивици у нас

11 БГ плажа с пет звезди за качество

Туроператори искат пясъкът и водата да са сертифицирани

11 български плажа получават 5 звезди за качество със световния сертификат „Син флаг“ за тази година. Високото отличие, което оценява ивиците за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят, ще получат „Оазис“, „Дюни“, „Созопол-Харманите”, „Поморие-Изток”, „Слънчев бряг-юг“, „Свети Влас-централен“, „Свети Влас-нов паж“, „Свети Влас-изток“, „Слънчев ден“. След двегодишно прекъсване през 2017 г. сертификат ще получи отново Албена.

Нов участник за инициативата е „Бялата лагуна“ в община Каварна, която се включва за пръв път. Яхтеното пристанище „Марина Диневи“ също ще получи документ за качество. Всички 12 обекта, които кандидатстваха за сертификат тази година, го получават, съобщи за „Монитор“ Станимир Георгиев, председател на УС на българското движение „Син флаг”. Той уточни, че от списъка отпада „Слънчев бряг-север“, където все още има концесионни неуредици. Все пак родните плажове, които ще са част от световната ранглиста, се увеличават спрямо миналата година, когато тяхната бройка беше 10. Общо плажовете у нас са около 238, от които близо половината са отдадени за стопанисване.

Кандидатстването за документа е доброволно, като подготовката за това започва още в края на миналата година. Таксата за участие е приблизително 420 евро, като се определя в зависимост от големината на ивицата и се плаща на международната организация за разглеждане на документите. Аз не мисля, че тарифата може да е проблем за който и да е концесионер, коментира Георгиев. Според него въпреки таксите, които стопаните плащат на държавата, те получават много добри приходи от плажовете. Интересът на концесионерите е печалбата от ивиците, много малко искат да подобрят нещо, за да участват, счита още експертът. По думите му организацията се е свързала с повече от 100 стопани на плажове у нас, но не е имало интерес за участие в инициативата. И затова работим основно с традиционни участници, посочи още Георгиев.

Макар стопаните на ивиците да не проявяват голям интерес, при потребителите тенденцията е обратната. Все повече туристи проверяват дали плажът има документ за качество. Основно серификатът се търси от чуждестранни гости, които избират място за почивка и летуване у нас, посочи експертът. Георгиев заяви още, че в последно време големите туроператори поставят като условие към плажовете те да имат документ за качество. Организаторите на почивки държат техните туристи да посещават сертифиицрани ивици, а „Син флаг“ е най-утвърденият етикет и стандарт за плажове, допълни той.

Поканата за включване концесионерите получават още през декември. Те трябва да подготвят нужните документи и изследвания и да ги изпратят до края на януари на българското представителство. Родното оценяване се провежда в началото на февруари, като в журито участват представители на Министерството на здравеопазването, ековедомството, образователни и яхтени екперти. Изискване на програмата е в журито да са представени всички важни институции, които контролират плажовете и яхтените пристанища.

След националното оценяване е международното, като документите се разглеждат в Дания. Световното жури заседава през втората половина на април, като в него участват специалисти от екологичната програма на ООН, Световната здравна организация, Световната организация по водно спасяване и други институции ангажирани с проверката на ивиците.

Тази година има леки изменения в критериите. Единият е изискване за разделно събиране на поне 3 отпадъка на плажа. Специално внимание е обърнато и на кораловите рифове, но у нас няма, така че не ни отнася. Удължава се с един ден валидността на изследването на водата за къпане, което няма да се отрази на плажовете, концесионерите или посетителите. Другите критерии се запазват, като те са екологично образование и информация, качество на водата, екологосъобразно управление и безопасност и услуги.

 

Испания №1 в класацията

Испания е първенец по брой ивици, които имат серификат „Син флаг“. На Пиренеите отличените плажове са 560. В Гърция с документ за качество са повече от 400, а в Турция те са 50. Близо 120 са сертифицираните плажове с Хърватия. Тази година се очаква общо около 4300 плажа и яхтени пристанища в цял свят да получат етикет „Син флаг“. За сравнение през миналата година тяхната бройка беше близо 4200.

Участниците са от близо 50 страни, като сред новите са Бахами и Сейнт Мартин и други държави в Карибския басейн. И през миналата година към инициативата се включиха около 50 държави, като сериозен интерес имаше от Азия и Япония. На 25 май се обновява сайтът на програмата, тогава ще станат ясни и окончателните данни за всички обекти, които получават документ за качество за тази година. А през 2017 г. се отбелязват 30 години от съществуването на инициативата „Син флаг“. България е част от нея от 1995 г., когато за пръв път у нас е получен приз от плажа „Слънчев бряг“.

 

Обсъждат готовността за летния сезон

Представители на туристическия бранш и ресорното ведомство ще обсъждат готовността за летния сезон през следващата седмица. Това заяви новият министър на туризма Николина Ангелкова при приемането на поста от Стела Балтова. Сред първите задачи на министъра ще е да провери състоянието на плажовете, обясни тя. Ангелкова посочи още, че един от основните приоритети на работата и ще е именно свързан с летния туристически сезон. Най-важното е да бъде осигурено безпроблемното му протичане, категорична е тя.

Относно проблема с кадрите в сектора министърът посочи, че с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов ще бъдат обсъдени стъпките, така че Законът за трудовата мобилност и трудовата миграция да бъде приложен на практика.

Важно е да продължим работата за това България да бъде представена добре по време на председателството на Съвета на ЕС, допълни Ангелкова. По думите й това дава възможност да покажем всичко, което прави страната ни уникална.

Очаква се следващата седмица министърът да обяви краткосрочните и дългосрочните приоритети, по които ще работи, както и политическия си кабинет.

 

QR код дава възможност за круизи по маршрути от началото на XX век

Специално генериран QR код за изложбата „Посока Юг/Due South”, посветена на круизния туризъм от България до Египет и Палестина през първата половина на 20-и век, ще дава възможност на всички притежатели на смартфони да си направят виртуална разходка в началото на 20-и век из Истанбул, Атина и Кайро. Домакин на представянето на тази своеобразна форма на поклонничество в миналото, която показва, че родните пътешествия по море са тръгвали винаги от морската столица, е Варненският археологически музей. В експозицията са представени документи за пътешествията по море благодарение на линиите от Варна през Истанбул и Пирея до Александрия и Яфа, поддържани от Българското търговско параходно дружество в периода от 1914 до 1944 г. „Първият български круизен параход „Цар Фердинанд“ е тръгнал от Варна за Александрия през 1914 г.“, припомня историкът Теодор Роков, който е организатор на първата изложба, посветена на круизния туризъм в миналото. Според тогавашния ценоразпис цената в двете посоки по т.нар. александрийски рейс е била 8000 лв. за първа класа и наполовина по-малко за трета класа. Морският воаяж до Пирея струвал 5000 лв., като в тарифите не се включвала цената на напитките и храната. Параходно дружество - Варна, рекламира и крайбрежните линии до Ахтопол и Бургас, които са далеч по-евтини. „Използвайте дружествените параходи, за да получите възможността да се полюбувате на море“, бил призивът към пасажерите, за които цените тогава не са били чак толкова непосилни и са пътували доста хора, посочи Роков. Изложбата включва 15 антикварни издания на български пътеписи за Египет и светите земи, писани в посочения период. Те формират значителен дял от пътеписния жанр в българската литература до Втората световна война. Сред техните автори се открояват публицистът, убит в Балканската война, Страшимир Кринчев („В страната на палмите“, 1910 г.) и майката на специалиста по тракология професор Александър Фол - Вера Бояджиева-Фол („Горещият изток“, 1939 г.). Изданията са екземпляри от личната библиотека на Теодор Роков. Изложбата ще бъде открита на 10 май в сградата на Археологическия музей – Варна, и ще може да бъде разглеждана до края на летния туристически сезон.

 

Сервират напитки с дронове в Албена

Дронове ще сервират напитки на плажа в Албена следващия уикенд, съобщиха от курорта. Атракцията е част от програмата на второто издание на единствения по рода си в България Дрон фест. Проявата се организира от Българската дрон асоциация и сектор „Спорт“ в Албена. Първият ден на феста е насрочен за 13 май, определен от организаторите като Национален ден на дрона.

Посетителите ще бъдат забавлявани с атрактивни игри с дронове, които включват разпръскване на конфети от въздуха и безплатни полети с публиката. Състезателен елемент от фестивала е и

изготвяне на отборно въздушно видео за ваканционно селище

„Албена. Най-добрият филм ще бъде отличен на церемонията по награждаване в неделя – 14 май, от 10,30 часа, а неговият автор ще бъде изненадан със специална награда – уикенд за двама, осигурена от домакините. Тази година обаче организаторите провеждат и специална томбола за зрителите, регистрирали се на 13 май. Осем души ще могат да спечелят напълно безплатен полет с балон с топъл въздух, посочват от курорта. И уточняват, че победителите ще могат още на следващия ден да полетят над прекрасния плаж на Албена.

Сред изненадите за посетителите ще е и провеждането на конкурса „Мис и Мистър Дрон“, които ще бъдат избрани от гостите, които са се регистрирали на място или през сайта. За първенците са подготвени интересни награди, осигурени от съорганизаторите на събитието, както и тяхната минута слава!

Игрите ще бъдат съпроводени от акробатично шоу на пясъка и парад на хвърчилата, а когато се стъмни – диджей парти ще вдигне градуса на настроението. Националният ден на дрона ще бъде изпратен в 22 часа, отново на плаж Ганвие, с красиви фойерверки.

Организаторите планират и провеждане на флаш моб с посетителите, който ще бъде заснет от „механичните птици“.

Националният дрон фест се провежда за втора поредна година, а пълната му програма може да бъде намерена на сайта на събитието.

 
*По темата работиха и Добромир Радушев, и Ива Димитрова 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.