Снимки

С развитието технологиите се появиха всякакви функционални бижута, от проследяващи тренировката обици до гривни, които отблъскват нападателите. Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са създали бижу, което е малко по-различно. Те са направили пръстен, който открива химически и биологични заплахи около потребителя.

Пръстенът се състои от две основни части,  капачка електрохимически датчика за откриване на конкретни съединения, под която се намира платка, която обработва данните и ги предава безжично до смартфон или лаптоп.

Извършвайки волтаметрични и хроноамперометрични измервания, пръстенът може да открие широк спектър от заплахи. В сегашната си форма, обаче, е оптимизиран за откриване на експлозиви и органчнофосфатни нервни агенти, както в газообразни, така и в течни състояния.

„За първи път показахме напълно интегрирана безжична на мултиплексирана платформа с химически сензори в пръстен за засичане на няколко заплахи едновременно (експлозивни и нервни агенти)”, твърдят учените. „Настоящата разработка е насочена и към нарастващите нужди от обединяване на силните страни на модата и устройствата за носене, създавайки устройства, които да помогнат за широко приемане на сензорната технология за носене.”

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Е-дермис може да бъде приложен на всяка протеза

Електронна кожа дава усещане за допир

Е-дермис може да бъде приложен на всяка протеза

Учени са разработили „Е-дермис” или електронна кожа, която може да се приложи към ръка протеза, позволявайки на потребителя да придобие усещане за допир. Използвайки електронни сензори, имитиращи нервните окончания в тялото, кожата може да предаде както усещане за допир, както и за болка.

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Устройство комбинира интелигентен високоговорител и саундбар

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Експертите в безжичните аудио системи, Sonos стартираха продажбата най-новото си устройство, Sonos Beam. Създаден специално за всекидневната и с интегрирана функционалност на Amazon Alexa, новото устройство комбинира функциите на интелигентен високоговорител и саундбар в едно.

American Express се бори с пластмасата в океаните

Изработват карти с отпадъци от океана

American Express се бори с пластмасата в океаните

Въпреки усилията да се справим с проблема с пластмасовите отпадъци, от изчистването на плаващата в океаните пластмаса за повторна употреба, до опаковките за еднократна употреба в магазините, нарастващият брой изображения на огромни плаващи острови от пластмаса, все още предстои много работа.