Снимки

Изглежда, че добавянето на графен може да подобри почти всичко. Никой не би очаквал да има полза от добавянето на материал чудо в асфалт. Въпреки че пътищата не изглеждат най-логичната област за технологичен напредък, две италиански компании са комбинирали графен с асфалт, за да създадат по-трайна и устойчива пътна настилка.

Съвместна разработка между производителя на продукти базирани на графен, Directa Plus и компанията Iterchimica, специализирана в разработването на добавки за асфалт, са разработили и патентовали асфалтова добавка, която включва Graphene Plus технологията на Directa Plus. Наречена Eco Pave, получената добавка се твърди, че значително подобрява издръжливостта и устойчивостта на асфалтовите пътища.

Компаниите казват, че подобрените в свойства на асфалта са резултат от топлинната проводимост на графена, която не позволява на асфалтът съдържащ добавката, да омекне при високи температури или да се втвърди и да се напука при ниски. Добавката също така намалява износването на пътната настилка, особено при големи натоварвания, като увеличава еластичността и здравината на асфалта. Добавянето на Eco Pave към асфалта има потенциал да удвои средния живот на пътната настилка от настоящите 6-7 години до 12-14 години!

Това е способността която прави добавката привлекателна възможност за поддръжка на пътищата, като ремонт на дупки. Важно е, че асфалтът, смесен с Eco Pave, също може да се рециклира, като 100% от смления асфалт може да се използва многократно при полагането на нова настилка, като по този начин се намалява депонирането и необходимостта от извличане на нов битум.

Компаниите твърдят, че Eco Pave вече се е доказал при лабораторни тестове и сега ще бъде изпробван на няколко километра асфалт като част от тест, който ще се проведе заедно с производител на асфалт. Eco Pave ще бъде на изгодна цена, особено когато се вземе предвид, по-дългия живот на пътната настилка, предоставян от добавката.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.

Откриват технологичен център за деца в столицата (ГАЛЕРИЯ)

На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand - интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Куфар с изкуствен интелект следи собственика си

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Тези, които пътуват често, вероятно знаят колко е уморително да влачат куфара си навсякъде. Но е възможно да бъде много по-лесно, ако куфара може просто да следва собственика си. Компанията от Пекин, ForwardX Robotics, предлага точно това, с моторизираният си куфар Ovis.