Снимки

ВАСИЛ НАНЧЕВ

Недостигът на нови жилища ще стимулира собствениците им да ги предлагат на по-високи цени, прогнозират имотни брокери. Според изчисленията на една от столичните агенции обаче поскъпването няма да надмине 5-7 на сто. Причината е, че от лятото на пазара ще започнат да излизат повече новоизградени имоти.

В зависимост от големината една жилищна

 

кооперация се строи за 1-2 години

 

Това означава, че само в София до лятото ще излязат най-малко 1200 нови жилища, чието изграждане е започнало през 2014 г. Отделно само за първите 9 месеца на миналата година е тръгнало строителството на още около 2400 апартамента. Бройката е двойно по-голяма, отколкото през по-миналата година. Част от тях се очаква да получат разрешение за ползване още до края на декември. В цялата страна през 2014 г. са започнали да се строят 8355 жилища, а за първите три тримесечия на миналата година - почти 10 000.

Брокери припомнят още, че през миналата година ръстът на цените накара немалко предприемачи да размразят спрени преди време проекти за строеж на жилища, които могат да бъдат завършени по-бързо. Някои такива проекти в периферните райони на София са за стотици апартаменти.

През 2015 г.

 

се събуди и търсенето на жилища „на зелено”

 

което допълнително ще стимулира инвестициите в жилищни имоти.

Интересна тенденция от миналата година е и нарастването на интереса към апартаменти с по-голяма площ. „През 2016 г. търсенето на тристайни жилища ще се запази, но все още няма активно предлагане на такъв тип имоти”, обясни Люба Атанасова, шеф на една от посредническите агенции в София. Според нея това ще насочи купувачите към центъра на столицата, където има повече обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на изискванията им. По думите й хората, решили да си купят по-широко жилище, ще са готови да платят от 75 000 до 125 000 евро. Брокерката прогнозира и нарастване на броя на сделките „на зелено”, финансирани с ипотечен кредит.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От следващото лято всеки касов бон с QR код (ОБНОВЕНА)

От 30 юни догодина всички касови бележки, издавани от търговците ще трябва да имат уникален QR код, който съдържа цялата информация изписана върху тях и да се отчитат на една по една на всеки 5 минути през Интернет в Националната агенция по приходите (НАП), а не както е досега веднъж месечно за всеки ден общо.

С А1 Europe&Balkan българите в Сърбия и Македония говорят с 60% повече

Клиентите на А1, които пътуват до Сърбия и Македония, провеждат с 60% повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan. Средното месечно потреблението на мобилен трафик в двете ни съседни държави пък се е повишило над 7 пъти.

Евростат: Младите фермери у нас и в Европа са малцинство

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС, са малцинство.