Снимки

97 вида спинери ще бъдат спрени от продажба от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от агенцията. Основната причина е, че при изпускане на земята се разпадат, при което се отделят малки частици. Те могат да бъдат погълнати от малки деца и да причинят задавяне или задушаване са показали изпитанията на контролния орган на няколко вида спинери, изработени от твърд полимер и от метал.

Масовите проверки на продуктите в търговската мрежа у нас

започнаха към края на миналия месец, след сигнали, че спинерите могат да бъдат опасни, заради високо съдържание на олово и живак. Каква е бройката на играчките, които ще бъдат иззети и унищожени все още не е ясна, а по-точни данни може да има след като контролните органи приключат с работата си. Но от началото на годината 70 хил. антистрес продукти са спрени на границата, със съдействието на Агенция „Митници“.

Инспектирани са вече 154 търговски обекта и са проверени 219 вида спинери, част от които бяха дадени за изследвания и в лаборатория. При 161 от продуктите са констатирани редица нарушения. Най-често моделите са без посочено наименование и адрес на отговорния икономически оператор, който ги е пуснал на пазара. Има и играчки без „CE” маркировка за съответствие, а голяма част от продуктите без идентификация, в която влизат данните за марка, модел, артикулен номер, партида.

Позитивната констатация, след изследванията е, че

предлаганите спинери у нас не съдържат олово и живак

над допустимите граници, посочват още от ДАМТН.

За продажба на неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лв. Проверките на контролния орган продължават и търговците могат да бъдат санкционирани с по-високи глоби, ако бъдат хванати с повторно нарушение.

На основание получените при изпитването резултати и извършената оценка на риска е установено, че тези спинери, носят сериозен риск при употребата и те ще бъдат обявени в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти - RAPEX, информират от агенцията. Плановете са това да стане до няколко дни, като България е третата страна, където се правят подобни изследвания. От агенцията коментираха, че за съжаление нямат марка и производител, които да бъдат съобщени и да се предприемат действия на европейско ниво. Но ще бъде сигнализирано, за да има информация, която да служи на заинтересованите страни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.