Снимки

Тютюнопроизводителите се вдигат на мащабен национален протест в сряда. Той ще се проведе от 11,30 до 12,30 часа в трите най-големи тютюнопроизводителни региона на страната. Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ-2010.

В понеделник всички браншови организации в сектора разпространиха декларация до премиера Бойко Борисов, в което го информират, че цялата тютюнева общност е в стачна готовност срещу политическите и икономическо-медийни кръгове, които със своите действия целят съсипването на българската тютюнева индустрия. В писмото на бранша се посочва още, че в последните няколко седмици се провежда целенасочена кампания по разрушаване имиджа на „Булгартабак“, която те определят единствено като

 

злонамерена акция срещу всеки един български производител

 

„Протестът не е срещу държавата. Той е в подкрепа на най-голямата българска компания „Булгартабак“, която в последно време непрекъснато е очерняна от политически кръгове и отделни политици“, обясни Филев, визирайки ДСБ шефа Радан Кънев. Те се опитват да очернят едно от работещите български предприятия, което ежегодно изкупува тютюна на десетки хиляди български семейства и носи 800 млн. лв. приход в хазната, каза още Филев. „Тютюнопроизводството отдавна не е бизнес, то е поминък и живот за десетки хиляди семейства“, добави той.

Протестните действия се подкрепят от над 200 хил. души. В тях ще се включат производители от всякакъв калибър – от много малки до големи, обясни още Филев. Според него със сигурност ще излязат фирмите, които не са успели да си реализират продукцията от миналата година, както и такива, които са я продали, но не могат да си вземат парите от различни фирми.

Арбен Мименов от Съюза на производителите на ориенталски тютюн обясни, че подкрепят протеста, защото в Гоцеделчевско

 

има голям проблем с изкупуването на тютюна

 

В момента „Булгартабак“ е единствената фирма, която изкупува недоговориран тютюн, посочи той. Имаме пълен отказ от останалите фирми да изкупуват дори договорените количества, каза Мименов. И допълни, че ще молят „Булгартабак“ да изкупи и тях.

Тютюнопроизводителите разчитат, че правителството няма да позволи злонамерените и зловредни политически, икономически и медийни кръгове да разрушат най-голямата българска тютюнева компания и целия сектор.

Производителите от района на Гоце Делчев ще протестират в Сатовча, където организацията е поверена на Съюза на производителите на ориенталски тютюн – СПОТ БГ, оглавяван от Арбен Мименов. В Първомай ще протестират производителите от южния регион – Първомай, Хасково и Свиленград. Там организатор е Националната конфедерация на тютюнопроизводителни в България Асен Кичуков. НАТ-2010 свиква протеста в най-големия регион – Североизточния. Той ще се проведе пред общината в Дулово. Там ще се съберат производители от над 12 населени места в региона, сред които Тервел, Каолиново, Исперих, Кубрат, Тутракан, Ветово и други.

Още от края на миналата седмица от тютюнопроизводителите идват сигнали за готвени протести. Миналия петък те предупредиха, че имат готовност за такива действия. Тогава от бранша поискаха от ръководството на ДСБ, откъдето според тях идват политическите атаки срещу „Булгартабак“ да поеме отговорност за това, че тютюнопроизводители ще загубят 20 млн. лв. приходи от неизкупена продукция.

Декларациите идват броени дни, след като от самата компания обявиха, че заради негативната клеветническа кампания, водена от медиите около енергийния олигарх Иво Прокопиев от години, са взели решение да прекратят износа за Близкия изток. В резултат на това те ще трябва да закрият 400 работни места и да намалят изкупуването на 80% от ориенталския тютюн. Според изпълнителния директор на „Булгартабак“ Венцислав Чолаков целта на политическите атаки е да се завземат дългогодишните пазари на компанията.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От следващото лято всеки касов бон с QR код (ОБНОВЕНА)

От 30 юни догодина всички касови бележки, издавани от търговците ще трябва да имат уникален QR код, който съдържа цялата информация изписана върху тях и да се отчитат на една по една на всеки 5 минути през Интернет в Националната агенция по приходите (НАП), а не както е досега веднъж месечно за всеки ден общо.

С А1 Europe&Balkan българите в Сърбия и Македония говорят с 60% повече

Клиентите на А1, които пътуват до Сърбия и Македония, провеждат с 60% повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan. Средното месечно потреблението на мобилен трафик в двете ни съседни държави пък се е повишило над 7 пъти.

Евростат: Младите фермери у нас и в Европа са малцинство

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС, са малцинство.