70 лв. струва топлото на пасивна къща

Цената й е колкото на полуготово ново жилище

70 лв. струва топлото на пасивна къща

Трислойният стъклопакет на дограмата и вентилацията са задължителни

Около 70 лв. на месец излиза месечната сметка за отопление на къща на ток през зимата, ако тя е с висока степен на енергийна ефективност и попада в класа на пасивните, научи „Монитор”.

Това твърди Светлин Добревски, който вече е построил подобна сграда от 240 кв. м в периферен квартал на София. Само изграждането на пасивната къща

 

е струвало около 650 евро на квадрат,

 

което е почти колкото немалко от продаваните сега полуготови нови апартаменти в София на шпакловка и замазка.

„В момента стойността на изграждането на пасивни сгради е почти изравнено със стандартното строителство”, обяснява Добревски. „Оскъпяването е незначително. Важното е, не колко по-скъпо излиза, а за колко време то се компенсира от икономиите на енергия. В повечето случаи тя е под 10 години, което показва добра рентабилност. Първата сертифицирана като пасивна жилищна сграда в София е въпросната къща. Реално консумацията е

 

под 15 киловатчаса на квадрат за година.

 

През декември сметката за ток бе само 70 лв.”, добави той. По думите включването на отоплението става необходимо едва след като навън температурите трайно паднат под нулата.

Добревски поясни, че пасивна къща може да се направи по класическия способ, а не само от дърво. Според него не е необходимо на покрива да се слагат панели за топла вода или ток. „Задължителните елементи са добрата изолация и качествена дограма с трислоен стъклопакет, липсата на термостове в конструкцията, въздухонепроницаемост на сградната обвивка и принудителна вентилация. Загубите на сградата са незначителни. В стандартните постройки отоплението през зимата и охлаждането през лятото консумират много повече от станалите консуматори. В пасивна сграда без колектори за топла вода, отоплението гори

 

2 пъти по-малко ток, отколкото бойлерът,

 

който я подгрява”, твърди експертът.

Стандартът за пасивна къща изисква годишното потребление на енергията за отопление през зимата и охлаждане през лятото да не надвишава 15 кВтч на квадратен метър използваема площ. Потреблението на първична енергия, включващо освен отоплението и охлаждането и подгряването на топлата вода и тока за електроуредите, да не превишава 120 кВтч на кв. м. Допуска се нарушаване на топлинния комфорт в помещенията, като температурата надхвърли 25 градуса, през не повече от една десета от часовете в годината.

 

СПОРЕД СПЕЦИАЛИЗИРАН САЙТ
У нас подобни сгради засега са 8

Само 8 засега са сградите, отговарящи на стандартите за пасивност, сочат данни на специализирания сайт passivehouse-database.org

Две от тях са обществени. Едната - целодневната детска градина в Габрово с площ от 754 кв. м с тухлена конструкция, е обновена и е постигнала високия клас на енергийна ефективност през 2013 г. Втората е музей в Бургас с площ 1331 кв. м и стоманобетонова конструкция, покрил стандарта през миналата година.

Други 2 обекта у нас са в курортни зони - къща във Варна от 189 кв. м, изградена през 2009 г. и хотел с 36 стаи в Банско.

Останалите 4 са във селища и вилни зони около София, Перник и Пловдив. Най-голямата къща от 416 кв. м, която има и обособен апартамент за гости, е в пернишкото село Кладница на югозападния склон на Витоша. Останалите такива еднофамилни жилищни сгради са в пловдивското село Марково, а също и в Лозен и Войняговци - Софийско.

В сайта регистрираните пасивни къщи от цял свят са над 4000.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.