Точно 7,8 млн. лв. ще струва изграждането на единна платформа за интегриране на системите за видеонаблюдение в столицата във връзка със сигурността по време на председателството на ЕС, което страната ни ще поеме през първата половина на следващата година. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от МВР. Плановете за връзване на всички камери в столицата в умна система бяха обявени още преди месеци от кмета на София Йорданка Фандъкова. В документацията към търга сега е уточнено, че единната платформа ще свърже системите на МВР, НСО, Столична община, летище „София“ и НДК, където ще се провеждат основните събития от председателството.

Сред заложените цели пък са пресичане на опасностите от терористични атаки, повишаване на готовността за реакция при възникване на събитие с висока обществена опасност, превенция на престъпността.

„Съществуващите системи за видеонаблюдение на територията на Столична община към настоящия момент се оперират от различни държавни и общински структури без интеграция между тях. Липсата на централизирана локация, в която да се събира и наблюдава цялата видео информация за града е сериозна предпоставка за некоординирани действия и пропуски от гледна точка „сигурност“, аргументират се от МВР за необходимостта от изграждане на платформата. Освен това сегашните системи не разполагали с аналитична функционалност, автоматичното разпознаване на номера на пътните превозни средства било ограничено, а събраната информация не може да бъде проверявана в съществуващите регистри на МВР. Нямало възможност за превантивни и изпреварващи известявания за заплахи. Затова сега със заделените средства се предвижда умните камери да могат сами да засичат и алармират ако някой навлезе нерегламентирано в зона за сигурност, ако се струпат твърде много хора на едно място и дори ако някой подозрително се „мотае или навърта“ в даден район. Засичане ще се прави и на превозни средства, които се движат или са паркирани на забранени места, както и на изоставени предмети. Системата ще прави и проследяване на дадени лица, както и разпознаване на регистрационни табели на автомобили.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Следят с термокамери на летището за коронавирус

Термокамерите на Софийското летище ще следят за пътници, инфектирани със смъртоносния вирус, който тръгна в края на миналата година от китайския град Ухан. Те намаляват риска, макар и да не могат да го спрат, както не могат да спрат и грипа, но чреез тях рискът за проникване на заразата в България може да бъде намален.

Оформят учениците след ваканцията (ОБЗОР)

Учениците, които са в грипна ваканция до края на първия учебен срок и все още не са получили своите оценки, могат да бъдат оформени в началото на втория. Това ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев по време на посещението му в Симеоновград.