Снимки

Над 100 деца от различни градове на България започнаха международната детска лагерна смяна - Пролетна експедиция „Интеркосмос днес“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ край Варна. Тя протича в навечерието на Международен ден на авиацията и космонавтиката, 12 април и отбелязването на 30-годишния юбилей от втория руско-български космически полет. Още с пристигането си новите млади космически надежди сформираха екипажи по трима, избраха си име и позивна. По време на представянето им, екипажите разпределиха и своите космически роли - на космонавт-изследовател, бордови инженер и командир на полета. Всеки отбор получи бордови дневник и карта на задачите.

 Сред най-амбициозните ученически отбори са тези на общините Долни чифлик, Аврен, Девня и Аксаково. Децата се обединиха около общата цел да научат нови факти за Земята и Вселената, да разкрият небесни тайни, да покорят звездите и да мечтаят заедно. Бъдещите космонавти бяха посрещнати лично от българския космонавт-изследовател Красимир Стоянов, преминал пълния курс за подготовка на втория руско-български космически полет от 7 до 17 юни, 1988 година в рамките на програмата „Интеркосмос“. Децата с интерес проследиха разказа му за подготовката и изгледаха документални кадри за полета, за научните изследвания, експериментите и разработките по българската програма „Шипка“. Бъдещите покорители на Космоса се интересиваха как е възникнало желанието на ръководителя на Авиокосмическия център в „Камчия“ да полети, как е протекъл подборът и кои са били най-трудните моменти в подготовката на полета му. Не бяха пропуснати и коментарите за позицията, в която спят космонавтите в безтегловност, как се хранят и как поддържат хигиена, когато няма гравитация, която да притегля водната струя. След това започна обучението на децата и тренировките им и в интерактивния аналог на спускаемия космически кораб „СОЮЗ-ТМА“, който се намира в учебно-възпипателния център „Юрий Гагарин“ в комплекса. По време на лагерната смяна, под ръководството на българския космонавт, участницинте в лагерната смяна ще тренират скачване с Международната космическа станция в автоматичен и ръчен режим, ще наблюдават звездното небе от учебната обсерватория, ще майсторят малки летателни апарати и ще развиват своите таланти.   

Тренировките продължават и стават все по интересни, като включват интензивна физическа подготовка под формата на игри и състезания в басейна, фитнес залите и откритите площадки на комплекса. Космическата смяна ще продължи до 6 април. На финала всички участници в смяната „Интеркосмос днес!“ ще получат сертификати „Млад космонавт“ за участие и завършен начален курс. През лятната ваканция от 30 юли до 13 август, ще се проведе и Международна космическа смяна „Космосът и ние“, за която вече започнаха записванията. По традиция, лекции и практически упражнения в нея се водят от космонавти от различни страни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж  из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

Книжки за деца „изядоха“ …жабите на арх. Бакърджиев

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

На 26 февруари догодина арх. Петър Бакърджиев ще окръгли 72. Роден е в Сливен, но „пътьом“, защото родителите му останали в Града на стоте войводи само 2 месеца. Прекарал е детството и юношеството си в Града на липите. Мечтаел за архитект , но го приели „ПГС“ в някогашният ВИАС. След три студентски години се хванал …хамалин и отново кандидатствал.

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.