Снимки
Временните синдици в КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев от вчера бяха назначени за постоянни. Това стана с решение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
„Назначените за синдик лица са включени в списъка, воден от Българската народна банка, отговарят на изискванията на чл. 25 от ЗБН и са изразили писменото си съгласие да
изпълняват  длъжността синдик
на КТБ. Решението на ФГВБ за назначаване на синдик на КТБ подлежи на незабавно изпълнение”, съобщиха от фонда.
Лазар Илиев и Росен Ангелчев бяха назначени от СГС за временни синдици на КТБ АД на 25.3.2015 г. по предложение на Управителния съвет на ФГВБ. Преди два дни  Софийският градски съд обяви фалита на КТБ. Съдия Иво Дачев обяви КТБ в несъстоятелност. В решението на съда се определи като начална дата на неплатежоспособността 6.11.2014 г. и с това се прекрати дейността на КТБ.
Съдът постанови и обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ.
По-рано вчера депутатът от ДПС Йордан Цонев предупреди в кулоарите на парламента, че
международното разследване за КТБ
се бави. Той се позова на отговор от шефа на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков на въпрос, отправен от него, колегата му в НС Делян Пеевски и лидера на ДПС Лютви Местан за предприетите и предстоящи стъпки по наемане на чуждестранен консултант, който да проследи финансовите операции и трансфери с активи на обявената вече в несъстоятелност банка. Цонев припомни, че с последните поправки фондът е задължен и по закон да ангажира такава фирма с опит в проследяването на финансови трансфери и активи.
„Не сме удовлетворени от темпото, с което се движи този обществено значим проблем и ще уведомим г-н Миленков, че настояваме процесът да се ускори”, категоричен бе Цонев.
В писмото си от няколко страници шефът на фонда уведомил народните представители, че тепърва
предстои обсъждане
с адвокатски кантори на възможностите за възлагане на този ангажимент, че се изготвя правен анализ за предоставяне на информация и разкриване на банкова тайна от синдиците към разследващата фирма, както и че предстои финализиране на условията и изпращането им на потенциалните кандидати. Едва след това щял да се прави анализ и класиране на предложенията, пряко събеседване, уточняване на график и накрая подписване на договор с избраните консултанти. Според Цонев обаче всички тези процедури твърде много се протакали и през адвокатските кантори.
„Колкото по-бързо стане наемането на международна фирма, толкова по-добре, предвид „мащабните операции” на мажоритарния собственик на вече обявената в несъстоятелност КТБ с прехвърляне на активи”, предупреди депутатът. Той бе категоричен, че трябва да се предприемат всички възможни
мерки за запазване
масата на несъстоятелносттакато се пресекат действията за вторично източване на активи от трезора. Както стана ясно, Цветан Василев пробва да прилапа чрез свои пионки малкото работещи активи, кредитирани от КТБ. Схемата стана известна като сделката за 1 евро, като срещу символичната сума т. нар. инвеститори от Люксембург LIC33 получават 43% от БТК, 91% от военните заводи „Дунарит” и „Авионамс”, както и 100% от НУРТС, мултиплекса „Фърст диджитал” и пийпълметричната компания ГАРБ.
Цонев уточни, че в писмото от фонда няма подробности за това с кои международни фирми се водят разговори, както и срещу какво заплащане биха се ангажирали. По думите му обаче опитът в други страни като Ирландия показвал, че ползата за държавата е в стотици хиляди пъти повече, тъй като хонорарът бил несравнимо по-малък от това, което се връща впоследствие.
Във връзка с определената от съда дата 6 ноември 2014 г. за обявяване на КТБ в несъстоятелност депутатът обясни, че се очаква правен анализ от БНБ и от юристите на Министерството на финансите за това какво е отношението на датата към процесите, настъпили в банката по време на т.нар. квестура.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.