Комисията „Антикорупция“ пуска  бръмбари на чиновници с рушвети (ОБНОВЕНА)

Проверяват имането на големите в държавата при разлика от 20 бона

Комисията „Антикорупция“ пуска бръмбари на чиновници с рушвети (ОБНОВЕНА)

Вербуват агенти, които да помагат с информация на новото звено

Комисията „Антикорупция“, която се очаква да бъде създадена скоро, ще има право да ползва СРС-та, за да лови чиновници с рушвети. Това обяви зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов, който представи новия Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Документът бе публикуван в понеделник за обществено обсъждане, като чак след това той ще бъде внесен за разглеждане от Народното събрание.

Законопроектът предвижда в бъдещата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да се влеят сега действащите Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС, звеното от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и съответната специализирана дирекция от ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

При наличието на сигнал за корупция именно директорът на тази дирекция

ще може да прави искания в съда за прилагането на СРС,

предоставяйки материали, които обосновават това искане. Ако съдът даде разрешение, председателят на комисията ще нарежда използването на СРС. То ще става по реда на Закона за специалните разузнавателни средства. Идеята е да се предотврати тежко корупционно престъпление. Ако се съберат достатъчно данни за корупция, материалите ще бъдат изпращани в прокуратурата, защото разследването на корупционни престъпления се извършва от нея. Комисията няма разследващи функции.

В законопроекта са разписани и още две важни неща – комисията ще има право да използва агенти, които да помагат с информация, но няма да се работи по анонимни сигнали. Според идеята привличането и дейността на доброволни сътрудници трябва да се осъществяват при спазване принципи на

доброволност, защита и запазване в тайна на самоличността им.

Антикорупционният закон урежда процедурата по установяване и отнемане на незаконно придобитото имущество като способ за защита интересите на обществото и възстановяване на справедливостта независимо от наказателното производство срещу проверявания или свързаните с него хора.

„Когато комисията установи данни за корупционни престъпления, те ще бъдат разследвани от прокуратурата със способите и средствата на наказателния процес. Гражданската конфискация не представлява наказание за лицето, наказателната отговорност се реализира с дейността на прокуратурата, която преследва извършителя на престъпната дейност. В много случаи обаче е трудно да се дадат годни доказателства, които да са достатъчни, за да достигне до осъдителна присъда в наказателното производство. В тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат проследени и отнети. Гражданската конфискация е нов институт в европейското право, чрез който по гражданско-правен ред

се възстановява справедливостта чрез отнемане на имуществото,

за което не е установен законен източник“, обясни зам.-министър Стоянов.

Комисията ще бъде колективен орган, който се състои от председател, зам.-председател и трима членове. Те ще бъдат избирани от НС с мандат 6 г. без възможност за втори. Всяка година комисията ще се отчита пред парламента с доклад за дейността си. Всеки ще може да подаде сигнал до комисията, но анонимни сигнали няма да бъдат разглеждани. Инспекторите от комисията ще са длъжни да не разкриват самоличността на подателите на сигнали.

Комисията ще проверява декларациите за имоти и интереси, и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. При установено несъответствие над 5000 лв. Между декларираното и установеното ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 000 лв. ще образува проверка на цялото имуществено състояние. Ако при проверката се установи несъответствие над 150 000 лв. между имуществото и дохода на проверявания, ще бъде предявен иск пред съда за отнемане на незаконно придобито имущество. При постановена конфискация,

30 % от стойността на отнетото ще се предоставя за социални цели.

Комисията ще приема и проверява декларациите за имущество и интереси и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, ще прави проверки на имущественото състояние, ще образува производства за установяване на конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобито имущество. За магистратите се запазва редът за подаване и проверка на декларациите и от ИВСС.

 

Проверяват по-голям кръг лица

Според бъдещия закон се разширява кръгът от лицата, длъжни да подават декларации – добавени са общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни висши училища, управителите и изпълнителните директори на болници, които се финансират от бюджета на НЗОК, управляващите средства от ЕС, организаторите на обществени поръчки, членовете на управителните съвети на държавните горски предприятия, шефовете на областните дирекции по безопасност на храните, Дирекцията за национален строителен надзор, Държавен фонд „Земеделие“, офицерите от висшия команден състав на армията.

Разширява се и кръгът на обстоятелствата за деклариране – чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства на стойност над 10 000 лв., които лицето трайно полза повече от 3 месеца в рамките на 1 г., както и обучения, платени със средства на лицето, ако еднократната им стойност е над 1000 лв. На деклариране подлежат имуществото и интересите както в страната, така и в чужбина. Освен деклариране на имуществото и доходите на съпрузи и непълнолетни деца, се въвежда задължение за деклариране за човека, с който задълженият е във фактическо съжителство.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.