21 млн. лева в бюджета за здраве в София

21 млн. лева в бюджета за здраве в София

21 млн. лева са заложени за здравеопазване в актуализирания бюджет на Столична община. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, която заедно със своя заместник Дончо Барбалов отбеляза Бабинден в Първа АГ болница „Света София“. Двамата присъстваха на ритуала "миене на ръце".

Така 10 млн. лв., от тези общо 21 млн. лв., ще са за за дофинансиране на общинските болници. Други около 6,5 млн. лв. ще отидат за инвестиции, а около 5 млн. лв. за строителство на нови детски ясли. По думите на Фандъкова ще бъдат изградени две сгради за яслени групи в районите "Триадица" и "Красно село", тъй като там има недостиг.

В общинската програма за медицински сестри ще бъдат включени и стипендии за подготовка на акушерки, съобщи Фандъкова. Идеята е подготвените кадри да работят в общинските болници.

Инвестициите на общината в болница „Света София“ са около 1,5 млн. лв., а лечебното заведение е получило общо около 2,5 млн. лева. Направена е цялостна реконструкция на три отделения в болницата. Фандъкова инспектира изцяло обновеното отделение по хирургия на млечната жлеза, като общината е финансирала ремонта с 250 000 лв. В двете общински АГ болници за миналата година са се родили 4758 бебета, а в "Света София" от началото на тази година - 140 бебета.

Дончо Барбалов пък коментира актуализирания проект на бюджет на общината. Увеличен е бюджетът за купуване на нови влакове за третата линия на метрото. По думите на Барбалов - по оперативната програма се доставят 20 влака, а предложението е да бъдат купени още 10 влака, че да има достатъчна честота на движение на влаковете. Има и завишаване на парите за отчуждаване на имоти. При първоначалния вариант парите са били 8 млн. лв., а сега се предлага да са 10 млн. лв.

На 100 % пък е изпълнението на приходите за 2018 г.,

като най-много са от имотния данък, както и данъците за МПС, такса „смет“ и данък за възмездно придобиване.

Иначе самият Барбалов коментира в профила си във Фейсбук параметрите на бюджета на София. И през 2019 г. общината ще инвестира в инфраструктурата на града, като приоритетите са за осигуряване на по-чиста околна среда и подобряване на качеството на въздуха. С около 90 млн. лева поече са парите в капиталовата програма. Самият бюджет трябва да се одобри на сесията на СОС на 31 януари. С 2 млн. лева ще се повече парите за отчуждаване. Основните проекти са за изграждане на паркове, градини и зелени площи, както и тези в транспортната инфраструктура, изграждането на третия метродиаметър, модернизацията на градския транспорт, закупуването на 13 нови трамвая и др. 4,5 млн. повече са и парите за образователна инфраструктура. През годината ще се изграждат общо 16 детски градини и ще бъдат пуснати в експлоатация 6 детски заведения, а с нови корпуси ще се разширят две самостоятелни детски ясли за общо 5 млн. лева. Така недостигът в яслите щял да се намали със 120 места. 22 млн. лв. ще бъдат отпуснати през т.г. допълнително и за покупката на 10 нови метровлака. Мотрисите са на обща стойност 88 млн. лв. и ще бъдат доставени в рамките на 3 години. Така новите мотриси за третата метролиния в София стават  общо 30. Близо 5 млн. лв. са предвидени за изграждане и реновиране на детски площадки по районите, а за основен ремонт на паркове и градини са разчетени 9,9 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.