0

М инистърът на спорта Радостин Василев и експерти от Националната спортна академия начело с бившата служебна министърка проф. Даниела Дашева представиха вчера подобрената програма за финансиране на спортните федерации, по която централите ще кандидатстват за средства за 2022 г. Те ще имат срок до 22 януари да подадат документи с проектобюджетите си.

Министърът на спорта Радостин Василев и експерти от Националната спортна академия начело с бившата служебна министърка проф. Даниела Дашева представиха вчера подобрената програма за финансиране на спортните федерации, по която централите ще кандидатстват за средства за 2022 г. Те ще имат срок до 22 януари да подадат документи с проектобюджетите си.

Новата програма обединява две досегашни - тази за "Олимпийска подготовка" и за "Високо спортно майсторство", като разделя спортовете на 3 групи. В най-високо финансираната първа група влизат 21 олимпийски спорта (зимни и летни), които са имали медалисти от големи първенства и олимпиади в миналото, както и такива, които имат обещаващи млади таланти, които могат да вземат квоти за участие на игрите в Париж 2024 г.

Във втората са отборните спортове, които са с голямо социално значение, като тук новост е, че футболният съюз ще може да кандидатства с проекти без ограничение. И в третата са неолимпийските спортове, които ще могат да внасят проекти за суми до 50 000 лв.

"Наложи се за 15 дни да изготвим нова програма, след като заварих един куп с протести срещу тази на предшественика ми. Ситуацията стана още по-шокираща за мен, след като направихме някои разчети и се оказа, че

имаше федерации с бюджет милион лева, които падат на 100 000 лв. през 2022 г.

а такива с нула финансиране скачат на 1 млн. лв. Сега сме се постарали федерациите да запазят предишното си финансиране в общи линии с малки корекции, за да няма сътресения и да не предизвикваме колапс", заяви Радостин Василев. Той допълни още, че в програмата ще са ясно разписани заплатите, които ще получават спортистите при определени класирания, за да знаят на какво могат да разчитат. Предвидени са месечни средства и за младите таланти, които показват резултати.

Министърът добави, че по първоначални данни ММС ще разполага с почти същия бюджет като през 2021 г., но тепърва му предстоят разговори с министъра на финансите Асен Василев. Срещата им ще е на 13 януари.

"Започвам битка за значително повишаване на бюджета, особено в частта извън финансирането на федерациите, което ще дойде от държавния бюджет. Убеждението ми е, че това ще се реализира и ще разполагаме с по-голям бюджет, защото виждам руини навсякъде, студени зали, затворени обекти и т.н. Инфраструктурата ще е един от приоритетите ни", каза Василев, но на въпрос кои ще са останалите му приоритети, отговори, че това може да разкрие на по-късен етап.

Министърът допълни, че през 2023 г. трябва да заработи още по-нова програма, изготвена след подробни анализи и след голямо обществено обсъждане с федерациите, клубовете, спортистите и треньорите. Тогава ще бъде направена и категоризация на спортовете, като е възможно в първа група да останат по-малко от сега посочените 21.

Едно нещо стана кристално ясно - още повече ще бъде засилен контролът по изразходване на средствата от федерациите, за да няма злоупотреби.