21 двойки с репродуктивни проблеми получават 2 000 до 3500 лева от община Варна

21 двойки с репродуктивни проблеми получават 2 000 до 3500 лева от община Варна

 

21 двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат финансово подпомогнати от общината, реши комисията по здравеопазване към Общинския съвет във Варна. Общата гласувана сума е в размер на 60 000 лв. 

12 от семействата ще получат по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, а останалите 9 двойки – по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации. Четири от молбите бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Варна. 

Членовете на комисията одобриха също еднократни помощи за лечение на 95 варненци на обща стойност 32 600 лв. На 33 души беше отказана помощ, тъй като те са предоставили непълна документация или не отговарят на критериите за подпомагане.

На днешното си заседание общинските съветници дадоха съгласие за изграждане на асансьорна уредба в ДКЦ 5 – единственото общинско здравно заведение от извънболничната помощ, което не разполага с асансьор.

След направено проучване е установено, че за цялостното строителство – проектиране, изкопни работи, изграждане на клетка, надзор, оценка за съответствие, такси, както и естакаден подстъп към сградата, ще са необходими около 75 000 до 80 000 лева.

Съветниците дадоха положително становище за отпускане на 15 000 лв. за стартиране на дейностите, а останалите средства да бъдат заложени в бюджета на Община Варна за следващата 2021 г.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.